Na Vánoce k moři nejčastěji vyráží mladé páry

Praha – Stále víc Čechů chce trávit vánoční svátky u moře. Podle odhadů cestovních kanceláří jich na konci roku vyjede do zahraničí až 50 000, což je o 18 000 více než loni. A oblíbené destinace? Egypt, Thajsko, Mexiko, ale také Malajsie nebo Jihoafrická republika.

Vánoce mimo domov nemusí znamenat jen pobyt na horách, ale i v teplých krajinách. Štědrý večer a Silvestra tráví pod palmami především mladé páry. Láká je hlavně teplo a příležitost zažít Nový rok netradičně.

Za exotickou dovolenou během svátků si ale lidé musí připlatit. Ceny jsou totiž až o polovinu vyšší než v jiných měsících. I tak je o vánoční pobyty velký zájem. Nejžádanějšími místy jsou letos Zanzibar, Mauricius nebo Jamajka. Z těch bližších pak vyhrává Egypt.

„Za vánoční dovolenou například v Egyptě zaplatí náš klient zhruba 15 000 a víc za jednu osobu. U exotiky je to pak o něco více, tam se ceny pohybují mezi 35 a 45 tisíci korunami za osobu, ale výjimkou samozřejmě nejsou ani dvoj nebo trojnásobně vyšší ceny,“ říká manažerka cestovní kanceláře Alena Kovářová.

Se začátkem zimy si navíc cestovní kanceláře připravily pro zákazníky speciální nabídky a balíčky. Letošním trendem byly dárkové poukazy na dovolenou.

Vánoce u moře (zdroj: ČT24)

„Nejčastěji je to poukaz na určitou částku, ale není samozřejmě výjimkou ani to, že někdo koupí celou dovolenou. Jako například na zájezd do New Yorku, kterým chtěl přítel své přítelkyni udělat radost a splnit tak její sen,“ dodává Kovářová.

Výběr novoročních zájezdů se nicméně rychle zužuje – cestovní kanceláře nabízí už jen omezený počet exotických destinací. Kdo by si chtěl netradiční sváteční dovolenou koupit ještě tento týden, už pravděpodobně nepochodí.