Tamara s Janitou se představily v pražské zoo

Praha – Návštěvníci pražské zoologické zahrady v Troji měli po včerejšku další možnost poprvé si prohlédnout dvojici mladých slonic Janitu a Tamaru. Nové obyvatelky pražské zoo mají za sebou úspěšnou fázi první aklimatizace a do nového slonince se spolu s ostatními přestěhují na začátku jara. Ještě předtím si ale slonice původem ze Srí Lanky na pražské prostředí musí důkladně zvyknout. Jak si dosud vedou, se lidé mohli na vlastní oči přesvědčit  v pavilonu velkých savců.

Dvěma čilým slečnám je 7 a 8 let. Pár dnů před koncem roku se mohou poprvé seznámit s pražskými návštěvníky, dosud totiž musely kvůli změně prostředí několik týdnů pobýt v přísné karanténě. Nyní už si troufají na první smělé návštěvy venkovního výběhu. Přivykání zpříjemnila také zásilka banánových listů a krmení přímo ze Srí Lanky, které měly slonice připravené do začátku. Další komodity, na které jsou slonice zvyklé, zoo pořídila v Thajsku. „Pokud jde o potravu, tak nakonec opovrhly tím, na co byly zvyklé, a daly přednost českým jablkům, protože to je pro slony největší lahůdka. Také to, že jsou tady dvě slonice, které jsou na sebe zvyklé, jim tu aklimatizaci v mnohém ulehčilo,“ říká ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek.

Důležitou součástí života Tamary a Janity je také cvičení. Jednotlivé úkony, jako je například zdvihání nohy, následování chovatele či trénink odběru krve, usnadňují práci se slony a v budoucnu umožní provádět většinu rutinních vyšetření bez nutnosti uspávání.

Pražské slonice při obchůzce výběhem
Zdroj: ČT24

Jednání o přesunu trvala celé dva roky. Pražská zoo se tehdy poohlížela po nových kusech, které by doplnily sloní skupinku do připravovaného projektu nového slonince. „Já jsem napsal na Srí Lanku takový tklivý dopis, kde jsem se odvolal na to, že už před více než 40 lety Zoo Praha dostala od Srí Lanky darem dva slony,“ dodává Bobek.

Srílanský vojenský speciál s Tamarou a Janitou přistál v Praze na začátku října. Zvířata cestu přestála dobře, byla klidná a nepotřebovala pomoc medikamenty. Spolu s nimi přicestovali i jejich původní ošetřovatelé – mahuti, kteří s nimi v ČR zůstali zhruba měsíc.