Větru dešti sice neporučí, ale prý mu odolá

New York – Do konce roku 2015 vyroste na ostrově Staten Island největší ruské kolo na světě za půl miliardy dolarů (9,5 miliardy korun). Kolo má být vysoké 190 metrů, tedy o 23 metrů víc, než budované ruské kolo v nevadském Las Vegas, které má být dokončeno koncem letošního roku. Nejvyšším fungujícím ruským kolem na světě je nyní atrakce v Singapuru s výškou 165 metrů.

Plány investorů nezhatila ani superbouře Sandy, která před dvěma měsíci tvrdě postihla americký New York. Řada obyvatel New Yorku nad tím ale kroutí hlavou. Část areálu, kde bude kromě ruského kola i velké nákupní středisko a hotel, se nachází v záplavovém pásmu. Projekt má i přesto podporu newyorské radnice, která si od něj slibuje vyšší příliv turistů. Z výšky kola bude nový pohled na Manhattan a Sochu svobody, denní kapacitu atrakce odhadují investoři na 70 000 lidí.

Stavba prý bude bezpečná. Technické zázemí bude umístěno devět metrů nad hladinou moře a samotné kolo prý bezpečně odolá poryvům větru o síle až 207 kilometrů v hodině. To je mnohem víc, než byla síla hurikánu Sandy.

Vydáno pod