Když mohou na zebru brouci, proč ne vy?

Kalkata (Indie) – Známou fotografii z alba britské skupiny Beatles Abbey Road zapojila policie ve východoindické Kalkatě do kampaně za větší bezpečnost chodců. „Když mohou oni, proč ne vy?“ říká slogan na plakátu se čtyřmi „brouky“ přecházejícími silnici po přechodu.

„Chtěli jsme chytlavou a líbivou kampaň a pak jsme připadli na nápad použít Beatles a vsadit na jejich univerzální oblibu. Snažíme se říct, že když John, Paul, George a Ringo mohli jít po 'zebře', kdokoli jiný může taky,“ řekl BBC komisař dopravní policie Supratim Sarkar. „Za pár měsíců budeme schopní říct, jestli to zabralo,“ dodal.

Někteří z místních obyvatel ale už nyní neskrývají svou skepsi. „Neplýtvejte penězi na poutače, které pochopí tak elitní dvě procenta obyvatel, která ovšem nepatří mezi ty, co příliš často přecházejí silnice,“ napsal na facebookovou stránku kalkatské policie Sandžív Kapúr. „Namísto toho nechte udělat přechody na správných místech a naučte řidiče a chodce, k čemu jsou! Když lidi budou přecházet tak, jako na té fotce, srazí je auto dřív, než si toho stihnou všimnout!“ dodal.

Fotografie pro album z roku 1969 vznikla na londýnské ulici Abbey Road před studiem, kde Beatles nahráli většinu svých skladeb.