„Indický Brůna“ se dostal ze studny živý a zdravý

Dillí - V Gudžarátu na západě Indie zachránili správci lesů mladého leoparda, který spadl do otevřené studny. Podobných případů podle místních v poslední době přibývá, protože divoké šelmy se stále častěji stahují k lidským obydlím.

Příběh tříletého leoparda dopadl tentokrát šťastně. Zoufalého zvířete, které bojovalo o život v jedné z gudžarátských studní, si všimli místní lidé a přivolali pomoc. Vysíleného leoparda se snažil dostat ven osmičlenný tým. Na speciální podložce byl ještě klidný, následné vytahování na provaze už se mu ale nelíbilo a na řadu musela přijít uspávací injekce.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že pro místní je záchrana leoparda ze studny novinkou, podobné případy už tu prý místní měli. Kladou si otázku, proč správa lesů studny neuzavře. Na většině studní zde totiž kryty skutečně chybí a divoká zvířata se sem stahují stále častěji. Jejich přirozené prostředí ničí lidé, pro potravu proto přicházejí až k jejich obydlím. Tady jim ale hrozí smrt – kromě pádu do studny se mohou stát obětí lovců. Kůže šelem je na indickém trhu velmi cenným zbožím.

V Gudžarátu zachránili leoparda ze studny (zdroj: ČT24)
Vydáno pod