Churchill tváří nové pětilibrové bankovky

Londýn - Nové pětilibrové bankovky, které britská centrální banka uvede do oběhu v roce 2016, ozvláštní portrét britského válečného premiéra Winstona Churchilla. Využit bude snímek z roku 1941. Na platidle se objeví i jeden z jeho nejslavnějších výroků: „Nemohu vám slíbit nic než krev, dřinu, slzy a pot“. Slavný citát zazněl v první Churchillově řeči ve funkci premiéra v roce 1940. Churchill se stane po vévodovi z Wellingtonu teprve druhým britským ministerským předsedou, který bude vyobrazen na některé z britských bankovek.

Guvernér britské centrální banky Mervyn King přicestoval do Churchillova někdejšího sídla v Chartwellu na jihu Anglie, aby tam oznámil podobu nové modro-zelené bankovky. „Sir Winston Churchill byl opravdu velký britský vůdce, řečník a spisovatel. Především ale zůstane hrdinou celého svobodného světa,“ řekl King členům Churchillovy rodiny.

Na britských bankovkách je vždy na jedné straně portrét královny Alžběty II. a na druhé straně podobizna některého z jiných slavných Britů. Na aktuálních bankovkách jsou reformátorka vězeňství Elizabeth Fryová, přírodovědec Charles Darwin, ekonom Adam Smith a vynálezci parního stroje Matthew Boulton a James Watt.

V minulosti se cti být vyobrazen na britské bankovce dostalo například Isaaku Newtonovi, Williamu Shakespeareovi nebo Charlesi Dickensovi. Churchillova tvář se prozatím objevila pouze na pětišilinkových mincích z 60. let.

Vydáno pod