Vodáctví je fenomén. Levná dovolená s perfektními zážitky

Český Krumlov - Zlepšující se servis přiláká ročně na české řeky desetitisíce vodáků. Přibývá i půjčoven lodí – je jich teď osmkrát víc než před dvaceti lety a ročně jimi proteče až 100 milionů korun. Konkurence roste, proto se letos na řekách žádné zdražování neplánuje. Na řekách jsou desetitisíce lidí - záchranáři tak mají občas plné ruce práce.

Spacáky, stany, konzervy, kytary a lodě - všechno naložit do vlaku a vyrazit do přírody. V dnešní době už to ale není takový trempink jako dřív – ze sjíždění řeky se stává často dovolená s plným servisem.

Na většině vodácky oblíbených řek funguje propracovaný systém výdeje a svážení lodí. Dávno neplatí, že co se nevejde do barelu, na vodu nepatří. Půjčovny převezou dle přání i zavazadla. Kolem řek rostou i speciální vodácké ubytovny, takže se dnes dá na vodu vyrazit i bez stanu a spacáku.

„Konkurence se opravdu zvětšuje, tím se drží ceny a my se snažíme dělat dobrý servis na to, abychom toho hosta měli,“ říká majitel půjčovny lodí Jaromír Biolek.

Kompletní vybavení se dá půjčit třeba na Sázavě zhruba na 200 korun za den. V ceně je kánoe, vodotěsný barel, pádlo a vesta. Za celý den by se tak náklady mohly vejít do 320 korun.

Z vodáctví je částečně živ i Český Krumlov, okresní město, kde žije 15 tisíc lidí. V létě tudy po Vltavě denně projede až 10 tisíc vodáků. „Je to významná část turistického ruchu Českého Krumlova. Vodácká veřejnost obsadí veškeré kempy v okolí Krumlova,“ potvrzuje starosta města Dalibor Carda.

Vodáci teď na řeky vyrážejí spíš na tři, čtyři dny - dřív jezdili na týden. Přesto tady živí řadu firem. Zájem o Vltavu, které se přezdívá Václavák na vodě, je obrovský.

„Dostáváme se velice často přes takový převis, kdy poptávka převažuje nabídku, takže těch lidí je tady opravdu moc,“ podotýká Radek Šťovíček, provozovatel půjčovny v Českém Krumlově. Pro ty, které vodáctví živí, je to dobrá zpráva. Pro záchranáře noční můra. Díky tomu, že se řeky zpřístupnily téměř každému, je sjíždějí i lidé, kteří pádla v ruce drží poprvé a o možném nebezpečí nemají ani tušení.

Vodáctví jako fenomén (zdroj: ČT24)

Vodáci, nepřeceňte své možnosti!

Správa povodí eviduje v Česku sto rizikových jezů. Mezi nejnebezpečnější se řadí jez Pilař na řece Lužnici nebo Radošov a Tuhnice na Ohři. Riziko nese sám vodák. Žádný zákon totiž neukládá povinnost vybavit jez záchrannými prvky. Za smrt člověka tak nikdo nenese odpovědnost.

Na některých řekách se proto začínají objevovat záchranné prvky. Třeba v Českém Šternberku na Benešovsku mají od loňska pod jezem výstupní žebříky, madla a záchranný kruh. Jinde na nebezpečí upozorňují cedule.

„Ty jezy jsou stavěny na to, aby se tam vybíjela energie vody. Nejsou stavěny na to, aby si na nich vodáci užívali,“ upozorňuje Ondřej Pinkava, bývalý reprezentant ve vodním slalomu.

Každý rok zemře na jezech asi deset lidí. Před třemi lety to bylo osm vodáků, v roce 2011 sedm a loni pět.