Las Vegas aneb Horečka sobotní noci

Leží uprostřed Nevadské pouště a je jakousi světelnou oázou uprostřed naprosté pustiny. Samotné město má zhruba 600 tisíc obyvatel a celá oblast zahrnující přilehlé obce a předměstí (například Spring Valley, Paradise, Henderson) čítá cca 1,8 milionu obyvatel (pro srovnání: stát Nevada má jen 2,7 milionu obyvatel). Je to nejrychleji se rozvíjející město v USA a mimo jiné zde najdete nejvíce kostelů na hlavu z celých Spojených států. Dobře se zde cítí především milovníci tepla, protože tu slunce svítí tři sta dnů v roce a i zimy jsou zde velmi příjemné. Řeč je o proslulém „městě hříchu“ - Las Vegas, při pohledu z vesmíru nejzářivějším bodu na planetě Zemi.

„Louky“ v poušti 

Las Vegas znamená ve španělštině „louky“. Připomíná tak událost, jež stála u kolébky města. Před více než 180 lety putovala touto oblastí mexická obchodní karavana do Los Angeles. Cestou zabloudila a utábořila se na místě, kde nebyla voda. Vedoucí výpravy proto vyslal své lidi do všech světových stran, aby vodu hledali. Jedna skupina nakonec vodu skutečně objevila a toto místo pak Mexičané pojmenovali jako „Las Vegas“ neboli „Louky“.

V roce 1905 sem byla zavedena železnice, a to byl také impuls pro založení města. Zásadním zlomem se pro Las Vegas stal rok 1931, kdy byly v Nevadě legalizovány hazardní hry. To s sebou přineslo velké množství peněz, jež daly vzniknout prvním velkým hotelům a kasinům. První skutečně velké kasino postavil v roce 1945 v Las Vegas známý gangster Benjamin Siegel zvaný Bugsy a nazval ho Flamengo (Plameňák). Právě on přitáhl do města „investory“ z řad mafie a zasloužil se tak o jeho pověst „města zábavy a hříchu“.

Jak se žije na Stripu? 

Srdcem Las Vegas je dnes Las Vegas Boulevard, přesněji jeho část nazývaná The Strip. Tato 7,2 km dlouhá ulice je jakousi životodárnou tepnou města. Tady se odehrává vše podstatné. Najdete zde ty největší hotely a nejluxusnější kasina. Jsou zde soustředěny nejznámější atrakce, nikdy se zde nezavírá, nikdy se zde nespí. A tak můžete být svědky výbuchu třicetimetrového sopečného vulkánu před hotelem Mirage, prožijete námořní souboj pirátů a vodních sirén včetně potopení lodi před hotelem Treasure Island či se stanete účastníky show v podobě velkolepé ozvučené a osvětlené fontány před hotelem Bellagio, kde voda z více než 1 200 vodních trysek vystřikuje do výšky několika desítek metrů.

Mimochodem: Hotel Bellagio je podle převažujících názorů nejkrásnější a neluxusnější hotel v Las Vegas. Ve 36 patrech nabízí 3 933 pokojů, 5 vyhřívaných bazénů, galerii výtvarných umění, několik restaurací oceněných maximálním počtem Michelinských hvězd a mnoho dalšího. Právě v tomto hotelu se ženil i Karel Gott. Skutečně výtečný vkus!

Ubytování pro každého 

Kdo chce poznat život v  Las Vegas skutečně dobře, měl by bydlet na Stripu. Není to zas tak nic nemožného i pro méně solventního turistu. I ty nejluxusnější hotely totiž mnohdy nabízejí velmi zajímavé ceny. Stačí se vyhnout víkendovým dnům nebo svátkům. Navíc, tržby z ubytování skutečně nejsou tím hlavním zdrojem příjmů zdejších hotelů. Například v luxusním hotelu MGM Grand, který je jednou z dominant Stripu, lze sehnat ubytování od 76 dolarů za pokoj a noc. Hotel Mirage nabízí pokoje od 77 dolarů plus tzv. resortní poplatek a daň. V hotelu Dayss Inn v centru města je třílůžkový pokoj k mání již za 36 dolarů. Pokud zvolíte ubytování poněkud dál od centra (třeba jen o několik ulic), dostanete se na velice zajímavé částky, do kterých se „vejde“ i běžný český turista. 

Hazard není vše 

Představa, že Las Vegas je především město hazardních her a hráčů, dnes již tak úplně neplatí. Jezdí se sem především za zábavou, což si manažeři zdejších hotelových resortů velmi dobře uvědomují. Nabízejí tak široké spektrum aktivit i těm, co hazard nemusí. Vybrat si zde mohou lidé všech věkových kategorií a sociálního postavení. Na své si přijdou senioři i rodiny s dětmi.

Hotely se předhánějí v nabídce koncertů vážné i populární hudby, divadelních a cirkusových představení či sportovních zápasů. Lákají na iluzionistu a kouzelníka Davida Copperfielda (cena 100 dolarů) nebo vystoupení Celine Dion. A pokud vás Las Vegas začne nudit, zkuste nedalekou Hooverovu přehradu, dostupný Grand Canyon či se jen tak projet Nevadskou pouští. Rozhodně na to po zbytek svého života nezapomenete.