I v Česku rostou lanýže, sbírat se ale nesmějí

Praha - Právě probíhá sezona lanýžů - nejdražších hub na světě. Dají se najít i v Česku a nejsou k tomu třeba ani cvičená prasata nebo psi jako v zahraničí. Jejich sběr je ale u nás přísně zakázaný - pod pokutou 10 tisíc korun.

Vypadají jako vrásčité brambory, jsou cítit medem, česnekem, potem a hnijícím vlhkým listím. I přesto jsou po kaviáru druhou nejdražší pochoutkou na světě. Lanýže se přitom dají najít i v Česku. 

Ke svému životu potřebuje lanýž listnaté stromy. Podhoubí proplete s jejich kořeny. Teď se dá najít lanýž letní, který patří do skupiny černých lanýžů. Ne každému houbaři se ale poštěstí je najít, nad zemí totiž nejsou častokrát vidět. Roste navíc na nečekaných místech. Podél asfaltové silnice nebo přímo na lesní stezce. Ovšem pozor, pokud by se přece jen poštěstilo a lanýže jste našli, rozhodně je nesbírejte. Jsou totiž zákonem chráněny a hrozí pokuta. 

V Česku se tak smí lanýže sbírat jen pro vědecké účely. „Současný sběry tady máme z Karlštejnska, ale je tady třeba i z Kladna a od Brna nebo z Kokořínska,“ popisuje letošní úrodu Markéta Chlebická z mykologického oddělení Národního muzea.   

Lanýž jako přísada do jídel se tak dováží hlavně z Francie, Itálie a Chorvatska. A jde o jednu z nejdražších pochoutek světa. Například kilogramový bílý rekordman z roku 2007 vynesl v dražbě svému nálezci v přepočtu 6 milionů korun.

Události - Lanýže v Česku (zdroj: ČT24)