Označila islám za zemi. V politice skončila po 48 hodinách

Sydney - Australská politička Stephanie Banisterová odstoupila po veřejné kritice z parlamentních voleb. Ve svém prvním vystoupení krátce po ohlášení kandidatury označila islám za zemi a zaměňovala „korán“ za slovo „harám“, což v arabštině znamená „zakázaný“. Zároveň uvedla, že Židé uctívají Ježíše Krista. Sedmadvacetiletá členka ultrapravicové strany Jeden národ, která vystupuje proti imigraci v Austrálii, tvrdí, že televizní stanice její rozhovor účelově sestříhala.

„Nejsem proti tomu, aby se islám stal samostatnou zemí, ale nemyslím si, že bychom v Austrálii měli tolerovat jejich zákony,“ uvedla politička v kontroverzním rozhovoru. Další faux pas ale mělo přijít vzápětí. Uvedla totiž, že méně než deset procent Australanů se řídí „harámem“, což v arabštině znamená zakázaný. Evidentně ale chtěla říct „koránem. “Židé se jím neřídí, mají své vlastní náboženství, které uctívá Ježíše Krista," dodala.

Politička tak dnes ukončila politickou kampaň. „Chci se omluvit straně Jeden národ, přátelům i rodině za nepříjemnosti, které jsem způsobila,“ řekla v prohlášení na rozloučenou. Tvrdila ale také, že se v rozhovoru mnohokrát opravila a že její korektivní výroky byly vystřiženy tak, aby vypadala jako „idiot“.

Banisterové se zastal vůdce strany Jim Savage. Řekl, že byla pod mimořádným stresem a že ona i její rodina čelily pohrůžkám. Má prý stále podporu vedení strany.