Hostinou z unavených potravin do boje proti plýtvání

Každý Čech vyplýtvá ročně kolem 100 kg využitelných potravin, což je v průměru více než kolik sám váží. Iniciativa Zachraň jídlo uspořádala dnes pro tisíc lidí na Václavském náměstí hostinu z potravin, které by za normálních okolností skončily v popelnicích, přestože se z nich dá ještě připravit plnohodnotné jídlo. „To, že zelenina vypadá už unaveně, anebo se potravinám blíží datum spotřeby, není důvod k vyhazování,“ míní organizátoři. Aktivisté skupiny Zachraň jídlo se inspirovali u britského projektu z roku 2009, kdy organizace Feeding the 5000 uspořádala obří hostinu na Trafalgarském náměstí v Londýně. Chtějí poukázat nejen na neefektivní nakládání s potravinami, ale i na stávající legislativu, která prakticky znemožňuje obchodním řetězcům, aby nepotřebné jídlo nevyhazovaly, nýbrž darovaly.Více v následující fotoreportáži…