V Kjótu můžete posedět s gejšou za pouhých 100 dolarů

Kjóto - Japonské město Kjóto otevřelo brány do jinak uzavřeného světa profesionálních společnic. Každý rok od července do září otvírá kjótské divadlo Kaburenjo pivní zahradu, kde si jednotlivé společnice přesedají od stolu ke stolu a baví se se zákazníky. Tradice gejš je v Zemi vycházejícího slunce stále živá.

Potkat skutečnou gejšu v ulicích japonských měst je téměř nemožné a zaplatit si její společnost přesahuje limity běžného smrtelníka. Návštěvníci teď proto hojně využívají speciální sezonní příležitosti. Posedět v přítomnosti ideální ženy, dobře se vedle ní najíst a napít přijde zákazníka v závěru večera průměrně na necelou stovku dolarů. Za soukromý večírek by pak zaplatil patnáctinásobně víc.

Gejša už odpradávna ztělesňuje symbol ideální ženy. Dívky se od raného věku učí ve specializovaných školách například tanci, zpěvu i čajovým obřadům, aby byly těmi pravými společnicemi. Dokud se ženy v tradici vzdělávají, za živobytí jim platí majitel školy. Když si během studia něco vydělají, peníze vrací instituci. Historie čtvrti Kamishichiken v japonském Kjótu sahá až do 15. století a v současnosti je sídlem třiceti gejš.

Kjóto otevřelo brány do světa společnic (zdroj: ČT24)