Zaleťte k nám na dovolenou, láká Čechy premiér Kanárských ostrovů

Praha - Kanárské ostrovy se snaží najít vlastní cestu z ekonomických problémů. Ve velkém proto investují do turistiky. Autonomní součást Španělska má sice stále vysokou nezaměstnanost, zhruba 24 procent, v posledním roce se jí ale daří toto číslo snižovat.

Před pár dny se Paulino Rivero, předseda vlády Kanárských ostrovů, snažil v Praze přesvědčit Čechy, aby na Kanáry jezdili na dovolenou i za obchodem. „Předpokládáme, že bude přijíždět čím dál tím víc turistů, a tím pádem budou i investovat,“ vysvětlil premiér. 

VÍCE INFORMACÍ O KANÁRSKÝCH OSTROVECH NAJDETE ZDE.

Třetina obyvatel Kanárských ostrovů pracuje v cestovním ruchu

Kanárské ostrovy navštíví ročně přes deset milionů turistů, kteří tam nechají kolem 14 miliard eur. V cestovním ruchu tu našlo práci čtvrt milionu ostrovanů, tedy zhruba třetina obyvatel v produktivním věku. Například v Česku pracuje v této oblasti stejný počet lidí, říká ekonom Pavel Neset z Vysoké školy obchodní. A vláda Kanárských ostrovů teď chce, aby tento počet v budoucnu rostl. I proto bude do cestovního ruchu investovat tři miliardy eur do roku 2020. 

Paulino Rivera, předseda vlády Kanárských ostrovů

„Nejvíc k nám jezdí návštěvníci z Velké Británie, Německa a pevninského Španělska.“ 

Podle expertů vyšší poptávce pomohla i nestabilní politická situace v Egyptě. Každý rok přitom odjede na Kanáry přes 60 tisíc Čechů. Tamní vláda věří, že to bude brzy ještě víc. Pomoci by mělo i zavedení dalších pravidelných linek z Prahy, na které budou nastupovat nejen Češi, ale i cestující z okolních států.  

Čechy lákají na ostrovech v Atlantiku i vilky, podle odhadů si tu v posledních deseti letech koupilo domek několik desítek investorů právě z Česka. Turistika sice představuje maximální vklad do státní pokladny, nejdůležitějším vývozním artiklem jsou ale rajčata a banány.