Na pultech coloradských obchodů najdete od Nového roku marihuanu

Denver – Americký stát Colorado jako první na světě dovolí od Nového roku legálně prodávat marihuanu v běžných obchodech. Doposud byly prodejem tohoto konopného produktu proslulé pouze speciální coffee shopy v Nizozemsku. Na jaře by se ke Coloradu měl připojit i stát Washington.

V Coloradu začal legální prodej marihuany (zdroj: ČT24)

Nové možnosti prodeje marihuany otevřely cestu stovkám podnikavých lidí. V Coloradu už vydali 348 obchodních licencí, které prodej konopí umožňují, a další stovky na své schválení čekají. Do rizikového byznysu přecházejí i zaběhlé firmy, jako je Medicine Man Andyho Williamse. „Chci supermarket, kde budu prodávat marihuanu,“ říká šéf společnosti.

Fanoušci i členové různých sdružení pro legalizaci marihuany oslavují a na sociálních sítích se objevují zprávy, že je to jasný signál pro ukončení konopné prohibice. „Je to jako když vypustíte džina z láhve, příští dva roky budou hodně vzrušující,“ neskrývá nadšení jeden z prodejců marihuany Tripp Keber.

„Nejenom že nás sleduje celý svět, ale další státy, které uvažují o přijetí podobných pravidel, se od nás budou učit,“ očekává denverský radní Charlie Brown.

Z legalizace marihuany, kterou schválili občané v referendu v roce 2012, navíc bude mít příjem státní pokladna. Díky poměrně vysokým daním by měla získat až 70 milionů dolarů ročně (více než 1,3 miliardy korun). Peníze plánuje vláda použít zejména na výstavbu škol.

V obchodech přitom zdaleka nebudou k mání jen marihuanové cigarety známé jako jointy, ale i další výrobky. Třeba máslo ze slunečnicových semínek polité čokoládou, které obsahuje 300 miligramů THC, rýže či ovocné bonbony. Podle kritiků ovšem legalizace usnadňuje mladým lidem přístup k tzv. tvrdým drogám.