„Pojď, sedni si,“ pozval František do papamobilu starého přítele

Řím – Papež František po deseti měsících ve funkci boří rekordy oblíbenosti. Poté, co ho časopis Time vybral za osobnost roku, začali se jeho myšlenkami inspirovat i američtí kongresmani. Možná se o to hlava katolické církve zasloužila tím, že ráda porušuje zavedená pravidla. Naposledy se na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu František postaral o neobvyklou spolujízdu.

Když argentinský kněz Fabien Baez vyrážel z Buenos Aires na pouť do Říma, ani nedoufal, že si na něj jeho starý přítel Jorge Mario Bergoglio – toho času papež František – udělá čas. Jenže spontánní pontifik rád porušuje protokol. Jakmile svého známého uviděl v davu, hned ho vzal k sobě na palubu papamobilu.

„Myslel jsem si: Co tu vlastně dělám? Mamma Mia! Papež řekl: 'Pojď, sedni si!' A pak dál zdravil lidi a líbal děti. Byl jsem velmi dojatý,“ svěřil se Fabien Baez.

Papež, který snídá s bezdomovci (více zde), je znám jako přísný kritik luxusu, plýtvání a sobectví rozvinutého světa. Nečekané úspěchy slaví třeba v americké politice – Františkovy myšlenky inspirovaly kongresmany. „Mluvili jsme tu o papeži Františkovi. Řekl, že zvolení zástupci mají zodpovědnost,“ poznamenala Nancy Pelosiová, vůdkyně opozice.

Papežovy ideje rezonovaly i v Bílém domě. „Dlouze o tom mluvil i papež. 'Jak je možné,' napsal, 'že smrt starého bezdomovce není ve zprávách, ale propad burzy o dva body ano?'“ nechal se slyšet americký prezident Barack Obama.

Papež kašle na pravidla: starého přítele pozval do papamobilu (zdroj: ČT24)

Skoro by se zdálo, že Františkovi se za necelý rok v úřadě podařilo přitáhnout zájem mocných k nejtíživějším problémům lidstva. Americký kněz a publicista Tom Reese však takové dojmy hodnotí skepticky. „Mé cynické já mi říká, že se jen chtějí svézt na jeho ohromné oblibě,“ míní analytik listu Národní katolický reportér.

Podle průzkumu CNN schvaluje Františkovy kroky 87 procent katolíků. Jen malá část věřících by chtěla více nebo méně konzervativního papeže. „Myslím, že za taková čísla by politici z Washingtonu zabíjeli,“ žertuje Reese.

O Vánocích umožnil chudým, aby zajeli za příbuznými

To by papež kvůli desateru určitě neschvaloval. Od mocných žádá skutečnou změnu světa k lepšímu. Americký časopis Time, který Františka označil za osobnost roku 2013, ocenil papežovu bezprostřednost – nechal se například fotografovat, když myl nohy vězeňkyň, objímal muže se znetvořenou tváří nebo se fotografoval s mladými návštěvníky Vatikánu.

Zatímco Jan Pavel II. a Benedikt XVI. byli profesory teologie, František je bývalý domovník, laboratorní technik, vyhazovač v nočním klubu a učitel literatury, neopomněl připomenout rozdílnost současného papeže a jeho předchůdců Time (čtete víc).

František přitáhl pozornost i o Vánocích, když nechal svým jménem poslat na 2 000 zásilek potřebným. V balíčcích byly praktické dárky, od vánočních pohlednic přes telefonní karty až po jízdenky do římského metra. Smyslem charitativní akce bylo umožnit nemajetným, aby o svátcích navštívili své blízké, zatelefonovali jim nebo alespoň poslali pozdrav (více o papežových názorech na sociální nerovnosti se dočtete zde).

František byl zvolen do úřadu loni v březnu jako první papež mimoevropského původu (narodil se v Argentině italským imigrantům) po zhruba 1 300 letech. Své jméno převzal po svatém Františku z Assisi. Tento světec stojí za tradicí stavět na Vánoce jesličky – první vznikly v roce 1223 právě z jeho podnětu.