Pozor, hledá se sovice krahujová

Olomouc - Do Česka zavítala sovice krahujová. Obvykle žije ve Skandinávii a její výskyt u nás je mimořádný. Ornitologové proto prosí veřejnost, aby jim pomohla pobyt sovice zmapovat. Na rozdíl od jiných sov je tento druh aktivní ve dne a lidí se nebojí. 

Sovice krahujová žije v lesích Norska, Švédska, Finska a na severu Ruska. „Jen velmi vzácně se objevuje ve střední a západní Evropě. V letošní zimě se jich objevily desítky v Estonsku, jedna v Polsku a v Nizozemsku a dokonce pět v Německu. Před několika dny byla jedna zjištěna i ve středních Čechách, ale ta se krátce nato stala obětí dopravní nehody,“ uvedl Václav John z Moravského ornitologického spolku. Podle něj je důvod mimořádné migrace sovic pragmatický - nedostatek potravy v jejich přirozeném prostředí.

Ornitologové ale předpokládají, že se v Česku mohou zdržovat i další sovice krahujové, a proto vyzývají veřejnost, ochránce přírody, myslivce, lesníky i zemědělce, aby jim pomohli nalézt místa jejich výskytu. Podle Johna se může sovice objevit třeba i na okraji Prahy. 

Pokud sovici uvidíte, tak ji vyfoťte alespoň mobilním telefonem a dejte zprávu ornitologům na tel. číslo 723 237 347 nebo pošlete e-mail na adresu john.vac@seznam.cz.


Sovice krahujová je velká jako krahujec nebo poštolka. Dosahuje 35 až 43 centimetrů, má velkou kulatou hlavu, je tmavohnědá s černobílou kresbou. Břicho i ocas má výrazně pruhované. Na rozdíl od tuzemských sov je aktivní i ve dne a sedává na vyvýšených místech, na kůlech, sloupcích, plotech a na drátech elektrického vedení. Pokud má na místě dostatek potravy, především hrabošů, zdržuje se na něm delší dobu, někdy i několik týdnů nebo měsíců. Podle odborníků je tato severská sova mimořádně krotká, takže působí dojmem ptáka, který uletěl ze zajetí. Velmi často se zdržuje v blízkosti lidských obydlí nebo v okolí cest a silnic.