Alpe di Siusi: „Children friendly“ areál s jistotou sluníčka

Seiser Alm (Alpe di Siusi) je středisko v italských Dolomitech, které je poměrně hojně vyhledáváno především rodinami s dětmi. Důvodem jsou mírnější a široké sjezdovky, na kterých se vaše ratolesti dostatečně vyskotačí a přitom potrénují důležité základy lyžování. Přece jen na sluncem zalitých a upravených tratích to jde daleko lépe. Na své si však přijdou i zkušenější lyžaři – ocení velký snowpark, speedtrap či prudší sjezdovky v okolí horského městečka St. Ulrych.

Alpe di Siusi, jak zní italský název této náhorní plošiny, se nachází v italských Dolomitech. Najdeme ho zhruba v polovině vzdálenosti mezi městy Brixen a Bolzano. Z Česka není vzdálenost příliš velká, trasu dlouhou 660 km překonáte autem za zhruba 7 hodin. Náklady na cestu jsou 34 eur (tam i zpět). Platí se za průjezd Brennerským průsmykem a rakouskou dálniční známku.

Trasa: Praha -> Plzeň -> Rozvadov -> Regensburg -> Mnichov -> Innsbruck -> Brennerský průsmyk -> Brixen -> Alpe di Siusi

Lyžovačka

Jak již bylo řečeno, jedná se o náhorní plošinu, která nabízí spíše široké a dlouhé svahy. Nejsou strmé, jsou to spíše modré (nenáročné) sjezdovky, které místní v některých místech přebarvili na červeno (střední obtížnost), aby se středisko neprofilovalo jakou pouze „children friendly“. Pokud budete hledat cvičební plochu pro své děti, je to ideální místo. Sedačkové lanovky jsou ve valném množství vybaveny speciálními úchyty bránícími propadu dětí. Běžnému lyžaři to nicméně jde trochu na obtíž.

Areál dobře poslouží na odpočinkový den, kdy dáte přednost slunění se na lehátku a užívání si italské gastronomie (nicméně částečně smíšené s rakouskou). Pokud však vaše touhy směřují jiným směrem a hledáte adrenalin, rychlé sjezdy, zákruty a rychlost, potom jste spíše na špatné adrese. Ani snowpark, ani speedtrap (prudký sjezd na měření rychlosti) vám pravděpodobně zážitky z dobré jízdy nevylepší. Je však třeba mít na paměti, že areál je specifikován jako jednodušší a s tím musí návštěvník počítat. Pro méně zkušené lyžaře a děti je výborný a budete jen těžko hledat lepší.

Areál nabízí přibližně 60 km sjezdovek. Oficiálně 18 tratí pro začátečníky, 40 pro zkušenější a dvě pro profesionály. Dle mého soudu bych to spíše seřadil (40 pro začátečníky a 18 pro zkušenější). Nicméně upozorňuji, že jde o individuální vnímání, byť je při popisu kladen velký důraz na schopnosti průměrného lyžaře.

Z areálu doporučuji vyzkoušet (pokud nestihnete projet všechno)

Sjezdovky: Bullaccia, Mezdiacute, Spitzbühl, Punta d´Oro, speedtrap a skvěle udržovaný snowpark. Za vyzkoušení stojí i vzdálenější sjezdovka Florian.

Abych však vyznavače odlišného lyžování, než jsem popsal výše, neodradil, nabízím alternativu. Pokud se vydáte kabinovou lanovkou do St. Ulrychu a z něj poté vyjedete kombinací kabinka - visutá lanovka do areálů jezdovek Seceda a Col Raiser, najdete odlišné svahy. Zdejší sjezdovky mohu doporučit i náročnějším lyžařům. Pokud by i toho bylo málo, je možné se ze spodní části střediska přesunout pomocí „vláčku“ Ronda Express do areálu Wolkenstein. V této oblasti se vyplatí jezdit na sjezdovkách Piz Sella. V tomto místě již začíná i proslulá Sella Ronda, na kterou je však potřeba zakoupit extra skipas (vyplatí se – oproti běžnému dennímu skipasu se připlatí pouze 6 eur).

Více o středisku naleznete ZDE

O občerstvení se stará řada chat či hotelových restaurací. Jídlo i nápoje zůstávají na výborné úrovni. Přece jen jde o středisko, které si nemůže dovolit míň než vyšší standard. Oproti menším resortům, například středisku Plose, jsou ceny o třetinu vyšší.

Ceny skipasů:

  • Studentské slevy se neuznávají
  • Jednodenní skipas stojí dospělého 48 eur pro celou oblast Dolomity Superski 52 eur
  • Za dítě zaplatíte na den 34/36 eur

Jedná se ceny placené v hlavní sezoně (22. 12. – 06 .1. a 02. 02. – 15. 03.)

Kompletní ceník nalznete ZDE

Vydáno pod