V hračkách číhá na děti Satan, varuje rodiče polský kněz

Varšava – Přátelské postavičky byly nahrazeny temnými příšerami, varoval během nedělní bohoslužby rodiče před hračkami Lego jistý polský kněz. Trnem v oku jsou mu především upíři, vlkodlaci, mumie, duchové a další nestvůry ze série Monster Fighters, které jsou prý nástrojem Satana, mohou zničit dětskou duši a zavést drobotinu na scestí. Tématem se ihned začala zabývat mnohá polská média a vášnivá debata mezi rodiči se rozšířila i na sociálních sítích.

Kněz Slawomir Kostrzewa se ve své řeči zmínil o loňské novozélandské studii, podle níž mají postavičky ze stavebnice Lego ve tváři stále zamračenější, rozzlobenější a vystrašenější výraz. Autoři studie přitom tehdy uvedli, že jde o znepokojivou změnu, která by mohla negativně ovlivnit vývoj dětí.

„Výrazy tváře mohou vést ke zmatku ohledně toho, co je dobro a co je zlo,“ citoval z Kostrzewova prohlášení britský list The Daily Telegraph. „Vypadá to, že dobro dostává v bitvě zabrat a darebáci mají na svých obličejích výraz uspokojení nad svými hanebnými skutky,“ dodal. Dnes pro agenturu AP upřesnil, že se o Satanovi nijak nezmiňoval, zopakoval nicméně, že tyto hračky jsou podle něj „strašidelné a podkopávají harmonii a pocit bezpečí“. Mluvčí firmy Lego Roar Trangbaek ale trvá na tom, že postavičky jsou zábavné a hravé.

Kostrzewa varoval před zlem ukrytým v zábavě pro děti i v minulosti, kdy si vzal na paškál fenomény Hello Kitty a Můj malý pony.

Vydáno pod