Pyramida Slunce má namále, pomalu se propadá

Mexiko - Slavná mexická Pyramida Slunce může být podle vědců v ohrožení. Kvůli klesající vlhkosti je stavební materiál křehký a stavbě hrozí i sesunutí. Pyramida slunce vznikla zhruba kolem roku 80 našeho letopočtu - zřejmě jako symbol hojnosti. Její tvar napodobující horu měl obyvatele okolí ochránit před blízkými sopkami.

Slavná mexická pyramida v ohrožení (zdroj: ČT24)

Vědci z Mexické národní univerzity zkoumají vnitřní strukturu stavby pomocí moderní sub-atomární technologie. „To, že je po rekonstrukci pokrytá kamením a betonem, způsobuje, že stavba hůř přijímá vlhkost, zatímco vysoušení probíhá dál. Proto klesá hustota materiálu, hlavně na jižní straně,“ konstatoval vědec Arturo Menchaca.

Jih pyramidy je více vystaven slunci, především ale stavbě uškodily chybné moderní zásahy. Původně byla pokrytá vápennou omítkou a malbou, v dobách před rekonstrukcí pak byla zarostlá vegetací.

Na počátku dvacátého století ji tehdejší prezident nechal vyčistit a pokrýt kamennou vrstvou, v sedmdesátých letech pak byly spáry dokonce vyplněny betonem. To nyní brání přirozené vlhkosti. „Pyramida se nepropadá nějak významnou rychlostí, je samonosná a na vrchu lehká. Pokud jsou ale závěry výzkumu pravdivé, bude čím dál křehčí,“ podotkl Menchaca.

Definitivní závěry vědci zveřejní letos. Jisté je, že pyramidě neprospívá ani čilý turistický ruch, který vrcholí hlavně během oslav jarní rovnodennosti.

Vydáno pod