Za romskou kuchyní do Mariboru

Maribor - Po celé Evropě bojují Romové s předsudky. Ve Slovinsku teď chtějí získat srdce většiny obyvatel přes plné žaludky. V Mariboru byla otevřena první romská restaurace v zemi. Aby mohli přivítat první hosty, museli majitelé překonat řadu překážek.

Mají dva měsíce zpoždění, přesto neskrývají spokojenost. Mariborští Romové si konečně plní svůj sen. Jejich zbrusu nová restaurace servíruje cikánské pochoutky prvním hladovým zákazníkům - jako vůbec první ve Slovinsku. „Menu pokrývá všechno od polévek k dezertům. Nabízíme třeba špenátovou nebo zeleninovou polévku a nejrůznější hlavní jídla,“ konstatovala šéfkuchařka Ajsa Mehmetiová.

Zdánlivě jednoduchá jídla mají oslnit nezvyklým kořením a překvapivě lahodnou chutí. Romští provozovatelé doufají, že si jídlem získají jinak nepříliš nakloněnou většinovou společnost. A že Slovinci díky dobré kuchyni doplněné skvělým servisem změní názor na Romy, ve kterých zatím vidí hlavně lenochy a zloděje. Přesvědčit je má pětičlenný tým, který se o restauraci stará. „Je tu jídlo pro všechny. I pro ty, co nemají rádi maso. K těm já ale nepatřím,“ podotkl číšník Bejta Zenel.

Romové se potýkali s řadou problémů

Rozjezd podniku přitom Romové neměli vůbec jednoduchý. Proti projektu se hned v počátku postavila část obyvatel druhého největšího slovinského města. Podle odpůrců restaurace je ve čtvrti hospod už moc. V budově patřící městu si přáli raději centrum sociálních služeb pro mladé i staré. Ozývají se i hlasy, že taková restaurace do blízkosti škol nepatří. Starosta ale xenofobům odmítl ustoupit. „Prošli jsme řadou kontrol. Všem moc děkuji za pomoc a radu při přípravě dokumentů a dalších věcí, které jsme neznali,“ prohlásil předseda občanského sdružení Pralipe Fatmir Beciri.

Majitelé věří i ve shovívavost Evropské unie, která na provoz přispěla v přepočtu skoro 8,25 milionu korun. Brusel to ale podmiňoval tím, že se vařit začne nejpozději prvního února - což občanské sdružení nestihlo. Teď doufá, že dotace nebude muset vracet. Víc ho ale zajímá, jestli tradiční romská kuchyně přiláká dost hostů. Vzor vidí v Gézovi Ásósovi, který si cikánský podnik otevřel předloni v Maďarsku. Přestože jsou maďarští Romové často terčem útoků, jeho restauraci se daří.