Atomium - architektonický unikát, ve kterém se zrcadlí celý Brusel

Brusel - Bruselské Atomium, tedy mnohonásobně zvětšená molekula železa, je jednou z nejnavštěvovanějších místních atrakcí. Monumentální stavba je viditelná ze širokého okolí a se svou výškou 102 metrů je dominantou bruselské plošiny Heysel.

Nejedná se přitom o stavbu zcela vymyšlenou, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jde totiž ve skutečnosti o model základní buňky krystalové mřížky železa. Ovšem patřičně zvětšený, konkrétně 165miliardkrát. 

Atomium je dílem architekta Andre Waterkeyna, který dostal za úkol vymyslet stavbu k příležitosti konání mezinárodní výstavy EXPO 1958. Nejprve architekt uvažoval o věži, ale nakonec dostal geniální nápad a nechal se inspirovat chemií. 

Když se 17. dubna 1958 poprvé otevřely v Bruselu brány světové výstavy, překvapení návštěvníci nevěřili svým očím. Nic takového do té doby neviděli. Čerstvě dokončená ocelová stavba zářila novotou. Lesklý hliník, pokrývající koule, odrážel sluneční paprsky, až oči přecházely. Málokdo tenkrát odešel z výstavy bez toho, aniž aby si Atomium vyfotografoval nebo natočil. 

Inge Van Eycken, tisková mluvčí Atomia:

„Byla to hlavní stavba Expa 58 a ve skutečnosti měla stát pouze šest měsíců.  Ale po těch šesti měsících už se Atomium stalo symbolem Belgie a Bruselu, takže se radní rozhodli ho nechat stát, místo toho, aby ho zbourali. Takže tu dodnes stojí už více jak 55 let.“

Atomium je tvořené devíti velkými koulemi o průměru 18 m uspořádanými do tvaru krychle o hraně 29 metrů. Koule jsou spojeny dvaceti chodbami o průměru tři metry. Diagonální chodby jsou 23 metrů dlouhé a mají průměr 3,30 metru. Stabilitu 2 400 tun vážící stavby zajišťují tři masivní sloupy, které slouží i jako schodiště. Dnes už však pouze jako požární a únikové. 

Šest koulí z devíti nabízí unikátní výhledy

„Máme pět koulí, které můžete navštívit, které jsou otevřeny veřejnosti. Celkově jich je devět, ale tři z nich nikdy nebyly veřejnosti přístupné, ani v roce 1958. Šestou pak máme pro různé akce,“ říká tisková mluvčí Atomia Inge Van Eycken. 

Na prohlídku Atomia se můžete vydat buď pěšky po schodištích a eskalátorech, nebo výtahem, který vás vyveze přímo na vyhlídku. Výtah má prosklený strop a nabízí zajímavý pohled do centrálního tubusu. 

Atomium následně nabízí výhled nejen na Brusel a jeho okolí, ale za příznivého počasí je možné dohlédnout i bez dalekohledu do vzdálenějších částí Belgie. Třeba až do Antverp. Když ale není zrovna ideální viditelnost, nemusí návštěvníci vyhlídky zoufat. V panoramatickém prostoru jsou totiž umístěny fotografie výhledu, který měli návštěvníci v roce 1958. A tak je možné porovnávat, co všechno se za ten čas změnilo. O patro výš nad vyhlídkou se nachází restaurace. Kromě obvyklého občerstvení nabízí i místní speciality. Ovšem s patřičným výškovým příplatkem. 

V koulích, které jsou přístupné návštěvníkům, se nacházejí expozice. Některé jsou stálé a některé se po čase mění. Mezi ty stálé patří expozice o historii Atomia. S tou se ostatně rády seznamují i děti, které Atomium pravidelně navštěvují. Jedna z koulí je totiž určena právě dětem. Tři dny v týdnu se v ní školní třídy mohou učit, jíst a nakonec i přespat. O toto dobrodružství je mezi belgickými školáky obrovský zájem a místa jsou na dva roky dopředu rezervovaná. 

Prostor si můžete zarezervovat třeba pro narozeninovou oslavu

Atomium prošlo v roce 2006 kompletní rekonstrukcí. Přesto je jeho provoz a údržba stále velmi nákladná. Proto se zde konají různé komerční akce, které peníze na opravu přinesou. Jedna z koulí je přímo pro soukromé akce určena. Až 200 lidí se v ní může nechat například školit, může v ní prezentovat nebo jednoduše slavit. Pronájem na den stojí 2 600 euro a na první volné termíny si je potřeba počkat několik let. Unikátnost a atraktivita stavby je žádaná. 

K největším současným atrakcím Atomia však patří světelný tunel. Jedná se o pozůstatek expozice světel, která již skončila, ale tato část byla pro velký zájem zachována. Jízda tunelem s měnícími se světly je opravdu velmi efektní a působivá. Stejně jako celé Atomium, které každoročně navštíví statisíce návštěvníků z celého světa. Ale i pro místní má Atomium stále své kouzlo.

Objektiv: Bruselské Atomium (zdroj: ČT24)