Co nevynechat po cestě do Chorvatska? Průzračné jezero Klopeiner

Sankt Kanzian - Jižní Korutany – to jsou hory a lesy na nekonečné výlety, ale i dechberoucí průzračně čistá jezera na vodní radovánky. Rychlost, se kterou se jí proženeme na cestě po dálnici do Slovinska a Chorvatska, je možná až příliš velká. Objektiv se proto rozhodl zastavit v oblasti Sankt Kanzian u jezera Klopeiner, jednoho z nejteplejších v Evropě.

Klopeiner See vystihuje hodnocení jednoho z turistů, který svoji návštěvu v místě na internetu popsal zcela přesně Klein aber Top! Klopeinerské jezero není tak velké jako nedaleké Vortersee, o to víc si můžete užít každý jeho kout.

Ještě než se vypravíme prozkoumat teplotu a čirost jezera, začínáme náš výlet v přilehlé obci Sankt Kanzian am Klopeiner See, která je vstupní branou k jezeru. Cestovní ruch i hospodářský růst se tu začal rozmáhat ke konci 19. století. V polovině 20. století je Svatý Kanzian spolu se svým jezerem jedním z nejvýznamnějších cílů turistů, kteří chtějí strávit pěknou dovolenou v Rakousku. 

Nádech Slovinska

Obec spolu s jezerem leží jen necelou hodinu cesty od slovinských hranic. Přeshraniční turistika tu jen kvete a dvojjazyčných místopisných názvů tu také najdete dost. Místní římsko-katolický kostel zve na víkendové mše zcela samozřejmě v němčině i ve slovinštině. A obyvatel, kteří tady mluví slovinsky, je kolem 10 procent.

Největším lákadlem je samozřejmě samotné Klopeinerské jezero. Je nejteplejší v Evropě. Vzhledem k nízkému průtoku v létě voda dosahuje 28 stupňů a teplota je příjemná, i když sluníčko zase zaleze a prší. Čistota a průzračnost vody s kulisami nedalekých Alp dělají z vodních radovánek skutečný zážitek.

Někdejší ledovcové jezero hostí tisíce turistů ubytovaných v místních hotelech. Čím blíž jsou k vodě, tím jsou luxusnější a samozřejmě dražší. I vzdálenější penziony ale zpravidla v ceně ubytování nabízejí také volný vstup na jednu ze smluvních pláží. Za výlet určitě stojí i nedaleký Georgiberg - 624 metrů vysoká hora sv. Jiří, ležící jihovýchodně od jezera Klopeiner.

Michael Mateidl, předseda společnosti Tourismusregion Klopeiner See - Südkärnten

„Jižní Korutany jsou známé pro své domácí speciality, salámy, korutanské víno, sýry, různé druhy těstovin, zkrátka chutných produktů. Jednou za týden jsou tu farmářské trhy, na kterých se prodejci předhánějí v nabízení svých delikatesních domácích produktů.“

Až si budete plánovat cestu do Chorvatska, zkuste si udělat přestávku právě tady u jezera Klopeiner. Uvidíte, že příště tu zůstanete déle než jednu noc.“ A ani nevadí, že to nebude přímo v sezoně. I na jaře či na podzim si tady dobře odpočinete. Plavba na lodích po nedaleké řece Drávě, ptačí zoo nebo třeba krápníkové jeskyně - to je jen zlomek atrakcí, které Klopeinerské jezero nabízí. 

Objektiv: Klopeiner See (zdroj: ČT24)