Letní exotika? Nejvyšší čas pro očkování

Praha/Hradec Králové – Chystáte se v létě na dovolenou například do Afriky, Jižní Ameriky nebo jihovýchodní Asie? Pak byste se měli co nejdříve poradit s lékaři o očkováních, která byste měli podstoupit. Někdy je totiž potřeba aplikovat více dávek vakcíny anebo se kvůli možným vedlejším účinkům nemohou jednotlivé injekce podávat ve stejný čas. Podle expertů je třeba vyhradit si na očkování alespoň měsíc.

Pokud plánujete cestu do exotických oblastí, měli byste si ověřit, jaká očkování potřebujete. I když bez očkování mohou hrozit závažné zdravotní komplikace a v krajním případě dokonce smrt, Češi očkování často podceňují. Podle zkušeností Centra očkování a cestovní medicíny Hradec Králové nenavštíví lékaře před delším pobytem v rizikových oblastech cca 70 % cestovatelů.

Povinné a doporučené injekce

V současné době existuje jen jediné očkování, které musí cestovatelé podstoupit povinně. Jde o žlutou zimnici před cestou do rovníkových oblastí Afriky nebo tropických oblastí Jižní Ameriky. Poté, co lékař aplikuje příslušnou vakcínu, vystaví také certifikát, který by měl mít turista na cestách u sebe. Při vstupu a výstupu z rizikových oblastí ho pak předkládá ke kontrole podobně jako cestovní pas.

Ostatní očkování Světová zdravotnická organizace turistům pouze doporučuje, avšak rozhodně bychom je před cestou do exotiky neměli podceňovat. Vyvarujeme se tak nejen dlouhého léčení, ale i toho, že si je nakonec budeme platit z vlastní kapsy. V pojistných podmínkách cestovního pojištění totiž obvykle najdeme větu, že klient musí učinit vše k odvrácení vzniku pojistné události. „Právě podstoupení očkování je činnost, kterou klient 'činí vše k odvrácení vzniku pojistné události a ke snížení rozsahu jejich následků', a tím tedy plní svou povinnost coby pojištěného,“ podotkla Halina Trsková z Pojišťovny VZP.

Seznam očkování, která bychom měli před cestou do konkrétní oblasti podstoupit, však od pojišťovny obvykle nedostaneme. Naopak upozornit na nutnost návštěvy lékaře by své klienty měla cestovní kancelář, která zájezdy do exotiky organizuje. „Tyto informace předává ještě před uzavřením smlouvy o zájezdu, zpravidla v katalogu,“ uvedla tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková.

Očkování není last minute

Zatímco zájezd do exotických zemí lze dnes jako jakoukoliv jinou dovolenou sehnat na poslední chvíli třeba jen několik dní před odletem, o očkování to rozhodně neplatí. V ideálním případě by měli turisté navštívit lékaře tři měsíce před odjezdem.

„Do většiny exotických oblastí očkujeme proti žloutenkám A a B, očkujeme proti břištímu tyfu – to je po jedné dávce. Pokud ti lidé cestují do oblastí jihovýchodní Asie a Indie je určitě dobré, když jsou očkovaní proti vzteklině a tam to schéma trvá skoro tři týdny až jeden měsíc a musí se aplikovat tři dávky vakcíny,“ upozornil profesor Jiří Beran z Centra očkování a cestovní medicíny Hradec Králové. Nejkratší možná doba, za kterou se dají všechna očkování stihnout, podle něj obvykle bývá jeden měsíc.

Místo očkování tabletky

I když je dnes očkování už na poměrně vysoké úrovni, stále existují nemoci, proti kterým vakcína neexistuje. Typickým příkladem je malárie. Cestovatelé se tak musí spolehnout na prevenci. I tady se ale situace zlepšuje, polykat tabletky s řadou vedlejších účinků před cestou do rizikové oblasti, po celou dobu pobytu v ní a ještě týden po návratu už dnes není nutné. „Pokud víme, že turista bude v rizikové oblasti po krátkou dobu, třeba jen dva nebo tři dny, předepisujeme léky, které začne užívat až ve chvíli, kdy se domnívá, že u něj malárie vzniká,“ popsal profesor Beran.

K lékaři by si měl cestovatel přinést především plán cesty. Například v Africe při rozhodování o tom, která očkování by měl turista podstoupit a která nutná nejsou, může sehrát dramatickou roli každých sto kilometrů. Lišit se bude seznam vakcín, které vám lékař předepíše, také podle typu ubytování a stravování na cestách. A promluví do něj i délka pobytu v rizikové oblasti nebo to, jestli budete v úzkém kontaktu s domorodci a zvířaty.

Zapomenout byste neměli ani očkovací průkaz, ze kterého lékař zjistí, jaká očkování jste v minulosti podstoupili. Trpíte-li chronickou nemocí, pak si s sebou vezměte i lékařské zprávy.

Injekční útok na peněženku

Očkování není zrovna levná záležitost. „Kombinovaná očkovací látka proti žloutence A a B se musí aplikovat ve třech dávkách a třeba v našem očkovacím centru stojí jedna dávka 1 600 korun. Vakcína proti břišnímu tyfu stojí přibližně 700 korun, vakcína proti vzteklině stojí 600 korun a musí se aplikovat tři dávky. Vakcína proti japonské encefalitidě stojí 2 500 korun a musí se provést dvě dávky,“ popsal profesor Beran. Za očkování proti žluté zimnici pak turisté zaplatí 800 korun a ještě stovku připlatí za vydání mezinárodního certifikátu o podstoupeném očkování. Cena vakcíny proti nákaze meningokokem se pak obvykle pohybuje v rozmezí 500 až 1 800 korun.

Na očkování nicméně přispívají zdravotní pojišťovny – nejčastěji v rozmezí 500 až 1000 korun ročně. A tak není výjimkou, že si lidé, kteří s cestou nespěchají, rozloží očkování do několika let, aby od pojišťovny získali co nejvyšší spoluúčast. Vyjít vstříc se klientům snaží také samotná očkovací centra. Například vakcínu proti břišnímu tyfu aplikují až těsně před odjezdem, aby měl turista šanci co nejvíce využít tříletou lhůtu, po které se musí nechat očkovat znovu.