Chcete v zahraničí hodně surfovat? Pořiďte si místní SIM kartu

Záhřeb - Roaming sice od začátku prázdnin zlevnil, v mnoha zemích se ale i během týdenní dovolené vyplatí pořídit si místní SIM kartu. A to hlavně kvůli datům. Například v Chorvatsku lze pořídit velké množství mobilních dat osmkrát levnější než v Česku. Navíc některé turistické aplikace pro chytré telefony mohou být na dovolené dobrými pomocníky.

Události: S mobilem v Chorvatsku (Reportáž Jana Šenkýře) (zdroj: ČT24)

Ačkoliv ceny za volání a data v cizině klesly, náročnější uživatelé by na dovoloné v Chorvatsku i tak měli sáhnout po chorvatském operátorovi. Nabízí jeden gigabyte za něco přes dvě stě korun, tedy osmkrát levněji než české firmy. Pokud ale turisté chtějí ušetřit ještě víc, budou hledat jen veřejně přístupné wi-fi připojení. K jejich vyhledání jim pomůže praktická aplikace.

Další mobilní aplikace pro turisty s názvem Modrá vlajka například umí najít pláže s nejčistší vodou a nejvstřícnějšími službami. Jedna taková je ve známém letovisku Baška Voda. Modrý prapor vlaje tam, kde provozovatelé splnili asi třicet kritérií. Na pláži musí být plavčík, pořádek i dostatek odpadkových košů. Jde zpravidla o větší městské pláže, v Chorvatsku jich je 98, často i s bezbariérovým přístupem až do vody.

Šikovný program připravil také chorvatský autoklub. Ačkoliv byl vytvořen pouze v chorvatštině, nejdůležitějším informacím porozumí i Češi. Díky náhledům z dálničních kamer si tak mohou zkontrolovat, jak bude vypadat cesta domů. Vedle toho umí aplikace dopředu spočítat i výdaje na mýto nebo vyhledat nejbližší čerpací stanice. Ceny paliva však zůstávají vysoké - benzin přes čtyřicet korun, nafta do třiceti osmi.