Rančer hodlá ujet na koni 3000 km a získat peníze na boj s leukémií

Longreach - Australskému kovbojovi Haroldu Rileymu je 76 let a v sedle coby pasák dobytka strávil desítky let. Své zkušenosti chce nyní využít pro dobrou věc a přitom si dokázat, že ještě nepatří do „starého železa“. V polovině července se vydal na výpravu „Long Ride 4 Life“, při níž hodlá ujet tři tisíce kilometrů po starých honáckých stezkách v jihovýchodní části Austrálie. Do konce října by se rád ocitl v cíli své cesty, na ostrově Tasmánie, a to s vědomím, že se mu během jeho dobrodružství podařilo shromáždit finanční prostředky na dobročinné účely.

Riley není na své výpravě sám. Bok po boku s ním v sedle jedou jeho dcera Terrill a nizozemská honačka Anna Hoogeboomová, která Harolda poznala při práci na jednom z australských rančů. Třetím do party je Andrew Gibson, Terrillin manžel, a tedy Rileyho zeť.

Ten trojici jezdců podporuje ze sedadla doprovodného kamionu. „Před šesti lety jsem prodělal leukémii a následnou úspěšnou transplantaci kostní dřeně. Cítím se velmi dobře, ale lékaři mi doporučili, abych již raději nesedal na koně, protože mé kosti jsou následkem léčby přece jen křehčí,“ vysvětluje Andrew Gibson.

Cílem výpravy je Tasmánie (zdroj: ČT24)

Právě lidem, kteří se potýkají se stejnou nemocí jako musel on, poputuje výtěžek z této neobvyklé expedice, jenž bude poukázán na konto charitativních organizací the Leukaemia Foundation a the Royal Flying Doctor Service. „Většina lidí se do té myšlenky zamiluje - líbí se jim romantika toho, co děláme, a taky volná krajina a hvězdné noci. Prostě všechno. Navíc je tu příběh Andrewa, který překonal leukémii, a příběh Harolda s jeho životním stylem, který se už zřídka vidí,“ zdůrazňuje Terrill Riley-Gibsonová.

Ona i ostatní účastníci výpravy věří, že v jejím průběhu vyberou částku kolem 250 tisíc australských dolarů.

Harold Riley: Bude to snadná záležitost

Hlavní aktér cesty počítá s tím, že denně bez problémů zvládnou porci 30 až 40 kilometrů. „Když to srovnám se situací, kdy jsem se musel nepřetržitě po dobu 20 měsíců starat o hlídání stáda, tohle bude snadná záležitost. A můj věk? Je to jenom číslo,“ dodává sebevědomě Harold Riley.

Vydáno pod