Slatiňany pro koňáky i pro pěší

Přemýšlíte, kam na výlet? Děti i dospělé jistě zaujme zámek Slatiňany. Léta se zdejší prohlídka nesla výhradně ve znamení koní, dnes už je ale všechno jinak. Slatiňany, které jsou mimo jiné i rodištěm populární zpěvačky Heleny Vondráčkové, mají mnoho zajímavých tváří a koně jsou jen jednou z nich. Tak neváhejte a pojďte je s námi objevit.

Slatiňanský zámek a jeho prohlídky dlouhé roky patřily výhradně koním. Jak přiznávají i zdejší průvodci, za minulého režimu se sem ze sbírek jiných českých hradů a zámků sváželo všechno, co na sobě mělo koně. Památky, které s těmito ušlechtilými zvířaty pochlubit nemohly, naopak ze Slatiňan mířily jinam. Část předmětů z původních sbírek se už památkářům podařilo na zámek vrátit. O navrácení jiných – jako například o tapiserii z jídelny – už ani neusilují. Místo, kde kdysi visela, bylo totiž nešetrně upraveno, a tak by se sem dnes už ani nehodila.

I když zámek zůstal s koňmi úzce spjat dodnes, už to neplatí stoprocentně. Kromě vyhlášené hipologické sbírky tu dnes mohou návštěvníci obdivovat i klasické zámecké interiéry. Kromě pokojů, které až do svého vymření v roce 1942 obývali členové šlechtického rodu Auerspergů, je tu k vidění třeba také zámecká kotelna. I když se v ní dnes už dávno netopí, stejně představuje fascinující výdobytek „moderní“ techniky počátku 20. století.

Nahlédnout turisté mohou také do zámecké kuchyně. Že se vám zdá bíločerná pec i ostatní vybavení povědomé? Není divu. Podobná je k vidění také na nedalekém zámku ve Žlebech. I ten patřil rodině Auerspergů. Zatímco Slatiňany knížata po léta zútulňovala a využívala hlavně k bydlení, zámek ve Žlebech byl jejich reprezentačním sídlem.

Zámeckým parkem

Ale zpět do Slatiňan. V mých očích má ještě větší kouzlo než zámek sám přilehlý park. Nejkouzelnější je na podzim, když se listí staletých stromů barví do žluta. Za procházku ale stojí také v létě, kdy tu návštěvníci mohou obdivovat třeba všechny krásy rozkvetlého leknínového jezírka.

Podobně jako zámek i park a jeho výzdoba se nese ve znamení koní. Přímo před zámkem stojí socha koně v životní velikosti. Po pravé straně sousedí s parkem hřebčím, kde se už přes šedesát let chová starokladrubský vraník. Toto původem české plemeno bylo koncem první poloviny 20. století takřka před vyhynutím. Díky smělé iniciativě profesora Františka Bílka se ho však podařilo zachránit. Dnes jsou vraníci důstojnou ozdobou Slatiňan.

O jednu „koňskou“ atrakci nicméně slatiňanský park nedávno přišel. Ještě v červenci zde mohli návštěvníci obdivovat také vzácné koně Převalského. Jenže pak je majitel – Zoo Praha – nechal převést do Dolního Dobřejova na Benešovsku. Vadil mu totiž špatný stav ohrady, v níž polodivoká zvířata žila. Památkový ústav, jemuž patří park a zámek, totiž neměl na údržbu výběhu dostatek peněz.

Hurá na „hrádeček“

I tak si ale návštěvníci ve Slatiňanech užijí koní víc než dost. Obdivovat je mohou třeba ve výbězích hned nad zámeckým parkem. V bílých ohradách se tu prohání majestátní vraníci i malá roztomilá hříbátka. Není divu, že si to tu oblíbili filmaři. Výběhy i hřebčín si zahrály například v seriálu Dobrá voda.

Příjemnou procházkou se dá od ohrad dojít k dalšímu slatiňanskému „klenotu“. O kousek dál v lese se ukrývá Kočičí hrádek. Tady ale nečekejte žádnou prohlídku. Hrádek nechala na přelomu 19. a 20. století pro své děti postavit kněžna Vilemína Auerspergová a dětem patří tahle „zmenšenina“ středověkého hradu dodnes. V teplých dnech bývá těmi nejmenšími doslova obležená, zatímco rodiče (trošku znuděně) posedávají na okolních lavičkách.

Kolem Kočičího hrádku prochází naučná stezka. S dvoukilometrovou délkou je i ona ušitá na míru dětem. Děti i jejich rodiče se tu mohou seznámit se zajímavostmi o chovu koní, dozvědět se něco o lesních porostech i o historii Slatiňan.

Po hradech a zámcích východních Čech

Že vám to ještě nestačilo? Východní Čechy nabízí spoustu dalších zajímavostí. Za návštěvu stojí už zmíněné reprezentační sídlo rodiny Auerspergů ve Žlebech. Lákadlem přitom není jen zámek sám, ale také obora, v níž se majestátně prochází bílí jeleni. Jen o kousek dál si přijdou na své milovníci pověstí. V nedaleké vsi Podhradí totiž stojí zřícenina hradu Lichnice a hned naproti nebezpečná skála s poetickým názvem „Dívčí kámen“. Na té přišlo podle pověsti o život hned několik nápadníků pyšné dcery hradního pána.

A nebudete-li litovat času a peněz za dopravu, popojeďte ještě o kousek dál směrem ke Hradci Králové. Už zdálky se tu nad polabskou nížinou majestátně vypíná hrad Kunětická hora. Na severozápad od města zase stojí zdejší perla tudorovské gotiky – zámek Hrádek u Nechanic. Tak neseďte doma za pecí a vezměte své děti na výlet po Čechách.