Pivněturistický průvodce 1. hokejovou ligou: Díl první

Praha – Má-li Čech vyjmenovat, na co je ve své domovině hrdý, vždy se na čelních pozicích setkává pivo, hokej a krása samotné země. Češi jsou prostě turisté, kteří si rádi zavdají z oroseného půllitru, nezřídkakdy na hokeji. Proč tedy vše nespojit do poněkud nevšedního průvodce po prvoligových stadionech, které stále u mnoha tuzemských fanoušků zejména extraligového hokeje platí za cosi lehce exotického. Ona to kolikrát i exotika je, nicméně rozhodně v pozitivním smyslu. Vydejte se tedy s námi na malou exkurzi po druhé nejvyšší hokejové soutěži. Jelikož se její zápasy hrají mimo jiné v sobotu, k výletu, následnému občerstvení a návštěvě hokeje to přímo vybízí.

Výhled ze Střekova
Zdroj: Vít Čepický/ČT Sport

Ústí nad Labem

Začněme tam, kde by nezkušený cestovatel hledal turistické zajímavosti pouze náhodou. Ústí stále trpí poněkud pošramocenou pověstí, přitom jeho nejbližší okolí nabízí jedny z nejkrásnějších českých přírodních scenerií vůbec. A právě divoce krásné Středohoří, které nabízí přehršel překrásných výhledů do krajiny i labského kaňonu, je předmětem tříhodinového výletu, kterým si hokejový fanoušek zpříjemní čekání na začátek utkání.

Jelikož má Ústí výborně napojeno na železniční dopravu, začíná procházka u hlavního nádraží. Zde je třeba nasednout na autobus linky 9 a vyjet na zastávku Nová Ves, která se nachází v kopcích nad městem. Během následujících dvanácti kilometrů cesta nejdříve vystoupá k famózní vyhlídce na Vysokém Ostrém, aby následně zamířila na romantickou zříceninu hradu Střekov. Ten učaroval již Richardu Wagnerovi, Karlu Hynku Máchovi, Johannu Wolfgangu Goethovi či Karlu Mayovi.

Již při pohledu z hradu dolů na řeku se výletník může těšit na Masarykova zdymadla, zajímavou technickou stavbu z roku 1936, díky které se dostane na druhý břeh Labe. Tam jej čeká krásná vyhlídka Vrkoč, Vaňovský vodopád či výletní zámeček Větruše. Výlet se pak dá zakončit v minipivovaru Na Rychtě v samém centru města, odkud jezdí přímo k zimnímu stadionu trolejbusové linky číslo 54 a 56 a autobus číslo 11 (zastávka Městský stadion).

V Ústí potěší i samotný zimní stadion. Komfortní rekonstruovaná aréna nabízí zázemí extraligové úrovně, návštěvník může přímo na stadionu ochutnat vynikající klobásy či chutnou dvanáctku z nedalekého pivovaru Velké Březno.

Důležité odkazy:

Mapa trasy ZDE.

Rozpis zápasů týmu HC Slovan Ústí nad Labem ZDE.

http://www.pivovarnarychte.cz/

České Budějovice
Zdroj: David Veis/ČTK

České Budějovice

Zatímco v Ústí potěší návštěvníka zejména okolí, v Budějovicích stojí za to prohlídka historického centra města. A že je v jihočeské metropoli co obdivovat. Z nádraží vede pěší zóna až do samého středu dění – na náměstí Přemysla Otakara II. Bylo by chybou nevystoupat na Černou věž u kostela sv. Mikuláše, odkud se dá pohodlně shlédnout celé město. Pár chvil pozornosti poté zaslouží i samotné náměstí.

Centrum nabízí samozřejmě i další taháky, například Rabštejnskou věž, klášter dominikánů či motocyklové muzeum. Většina turistů dříve nebo později zamíří do proslavených Masných krámů na místní pivo, nicméně poznáníchtiví harcovníci mohou popojít kousek dál k Železnému mostu, kde se nachází přímo u soutoku Malše a Vltavy půvabná hospůdka Staré časy s Platanem, Černou Horou, zejména ale s nezaměnitelnou domácí atmosférou.

Poté již stačí v podstatě jen přejít most a vynoří se moderní budějovický stadion. Fanouška hokeje potěší neutuchající zájem domácích fanoušků o hokej, aréna se pravidelně plní i na méně atraktivní soupeře a atmosféra si leckdy nezadá s extraligou. Během hry se lze občerstvit desítkou Budvarem z místního pivovaru.

Důležité odkazy:

Mapa trasy ZDE.

Rozpis zápasů týmu Motor České Budějovice ZDE.

Kamencové jezero
Zdroj: Jiří Berger/ČTK

Chomutov

Hranice města neopustíme ani v Chomutově, který ke smutku místních fanoušků v baráži neudržel extraligu a sestoupil do druhé nejvyšší soutěže. Fanoušky prvoligového hokeje však svým sestupem Piráti spíše potěšili, jelikož v lize přibyl další komfortní stadion se špičkovým zázemím.

Ještě před jeho návštěvou však stojí za to zamířit své kroky k centrálnímu náměstí 1. máje skrze ulici 28. října. V té totiž žíznivý cestovatel nalezne opravdové Království piva, kde je k dispozici kromě sortimentu chomutovského minipivovaru Karásek a Stülpner průběžně aktualizovaný výběr toho nejlepšího, co produkce českých minipivovarů nabízí.

Pokud se návštěvníkovi bude chtít pokračovat dále, nabízí Chomutov další lákadla, zejména rekreační areál kolem Kamencového jezera, jež je jediné svého druhu na světě a nabízí velmi čistou vodu. Hned vedle leží Podkrušnohorský zoopark, aquapark, Velký otvický rybník s vodním vlekem a samotný zimní stadion, kde se však fanoušek musí spokojit s nabídkou piva plzeňských pivovarů.

Důležité odkazy:

Mapa ZDE.

Rozpis zápasů týmu Piráti Chomutov ZDE.

http://www.kralovstvipiva.com/pivoteka-chomutov

Pohled z Hasištejna
Zdroj: Martin Hurin/ČTK

Kadaň

Nedaleko Chomutova leží za dolem Nástup Kadaň. Při cestě vlakem je dobré před příjezdem do města vystoupit ve stanici Kadaň–Prunéřov. U obřího areálu elektrárny začíná turistická stezka na hrad Hasištejn. Za návštěvu stojí jak hrad, tak zejména výhled, který návštěvníkovi poskytuje. Pohled ze středověkého hradu směrem na obří areály elektráren a povrchové doly dokáže ohromit a nutí k jistému zamyšlení.

Město Kadaň je však v menším dolíku, který dává zapomenout na neutěšené okolí. Samotné historické centrum ohromí příjemnějším způsobem a láká k prostému pobývání. Pivař se však příliš radovat nemůže, nabídka se povětšinou omezuje na produkty velkých průmyslových pivovarů, a tak Kadaň příliš možností k pivnímu objevování neposkytuje. Za zmínku snad stojí pouze koutské pivo, které je k dostání v Žatecké ulici kousek od břehu Ohře či hradu Kadaň.

Zlatý hřeb výletu však přichází až s návštěvou zimního stadionu. Samotná hala působí poněkud rustikálním dojmem, ten navíc umocňuje klenutá dřevěná střecha a malé hlediště, po většinu zápasů poněkud prázdné. Hokejový fajnšmekr však ocení zejména bezprostřední dojmy ze hry samotné, může odposlouchávat pokyny trenérů či komunikaci mezi hokejisty, při odchodu z hlediště však musí dávat pozor na rolbu, jejíž dráhu cesta na tribunu kříží.

Důležité odkazy:

Mapa ZDE.

Rozpis zápasů týmu SK Kadaň ZDE.

Litoměřice
Zdroj: Vít Čepický/ČT Sport

Litoměřice

Litoměřice jsou městem pivně-hokejové turistice zaslíbeným. Na jeho území se nachází dva minipivovary, krásné historické centrum nad soutokem Labe a Ohře, a to vše na hranici Českého středohoří. Za jeden den se toho dá v bývalém královském městě stihnout opravdu mnoho, my se však zaměříme na ty nejzajímavější cíle.

Trasa začíná v Žalhosticích, malé vesničce, která však má díky dobré návaznosti vlaků v Lovosicích skvělé spojení s Ústím, Děčínem i Prahou. Odtud stoupá žlutá turistická trasa na vrch Radobýl, který je navždy spjatý s básníkem Karlem Hynkem Máchou. Nejvíce však zaujme famózní pohled na vzpínající se Středohoří i na samotné město. Jelikož je vršek kopce holý, je výhled opravdu dokonale kruhový.

Rostoucí žízeň je ideální zahnat v jednom ze dvou litoměřických minipivovarů – Labuť. Příjemná zahrádka, interiér i výtečné pivo vybízejí k delšímu rozjímání, avšak byla by škoda vynechat návštěvu centra Litoměřic, zejména historického podzemí a výhledů z domu s kalichem přímo na Mírovém náměstí. Cestou k zimnímu stadionu ještě stojí za to zastavit se na Dómském náměstí u katedrály svatého Štěpána.

Samotný stadion, nyní s názvem Kalich aréna, je po nedávné rekonstrukci důstojnou prvoligovou štací. Pamětníci občas ještě vzpomenou původního neoficiálního názvu „Průvan aréna“, který odrážel fakt, že ledová plocha sice byla zastřešená, chyběly však obvodové zdi a v hledišti občas poměrně nepříjemně foukalo, občas i sněžilo. Nyní však stadion poskytuje veškerý komfort nového stadionu.

Důležité odkazy:

Mapa ZDE.

Rozpis zápasů HC Stadion Litoměřice ZDE.

http://www.minipivovarlabut.cz/

V příštím díle: Havlíčkův Brod, Jihlava, Havířov, Kladno, Šumperk.

Vydáno pod