Obce se musí starat o nesvéprávné občany – první kvůli tomu chystají žalobu

Bezmála 1300 starostů a starostek z malých měst a obcí na sebe vedle řízení radnice přijalo i úlohu veřejných opatrovníků, čili asistentů nesvéprávných osob. Péči o potřebné vykonávají ve svém volném čase, zadarmo a na úkor obecních rozpočtů – Svaz měst a obcí proto nyní jedná se státem o nápravě. Jenže obcím na Děčínsku už došla trpělivost a chystají žalobu na stát.

Problém je hlavně v malých vesnicích s velkými speciálními domovy. Třeba ve Starých Křečanech žije jen 1300 lidí a na radnici fungují čtyři pracovníci. Už brzy se ale budou starat až o 60 částečně nesvéprávných. „Vzniká tím obci škoda, kterou budeme po státu požadovat,“ uvádí starosta František Moravec.

K žalobě se chce připojit i sousední Krásná Lípa – ta požaduje celkem milion korun jako náhradu škody za poslední tři roky. Zatímco ve větších městech se o lidi zbavené svéprávnosti obvykle starají pracovníci sociálních odborů, tak problém nastává právě v městečkách a malých obcích, které si nemohou na úřadě držet potřebný počet pracovníků.

Ministerstvo financí v dopise poslaném do Krásné Lípy problém uznává a slibuje změnu zákona. O nápravě jedná také Svaz měst a obcí, třeba jen pravidelné přezkumy svéprávnosti totiž veřejné opatrovníky v Česku vyjdou ročně na 350 milionů korun, aniž by je kdokoliv uhradil.

Škodu chtějí vymáhat třeba Staré Křečany (zdroj: ČT24)

„Na příští rok máme vyjednáno vrácení pěti procent příspěvku na výkon státní správy a kromě toho ještě placení toho opatrovnictví,“ informoval ředitel Svazu měst a obcí Dan Jiránek. I s odměnami pro starosty by na veřejné opatrovnictví byla podle Svazu měst a obcí potřeba jedna miliarda.

Ministerstvo financí ale tak vysokou částku nejspíš neuvolní. „Obce dostávají podstatně víc peněz než dříve, za minulý rok mají přebytek asi pětadvacet miliard. Myslím, že by to měly pokrýt z těchto prostředků,“ prohlásil už dříve ministr financí Andrej Babiš (ANO).