Nemocnice v Mělníku na dva týdny zavírá část oddělení. Lékaři nechtějí sloužit, pak jim služby nejspíš nařídí

Události: Mělnická nemocnice na dva týdny zavře některá oddělení (zdroj: ČT24)

Mělnická nemocnice uzavře od neděle řadu oddělení, například internu, chirurgii, ortopedii nebo chirurgickou jednotku intenzivní péče. Oddělení nepřijímají pacienty už od středy, stávající pacienty převezou zdravotníci do okolních nemocnic.

Oddělení se podle nemocnice uzavírají z provozních důvodů, řekl starosta Mělníka Ctirad Mikeš (Mé Město), který má dnes jednat s ředitelem nemocnice. Podle Mělnické zdravotní, a.s., která nemocnici provozuje, souvisí uzavření oddělení s kolektivním vyjednáváním. 

„Nemáme koho dát k pacientům v noci. Vyjednáváme s lékaři dál,“ uvedl předseda představenstva Mělnická zdravotní a.s. Tomáš Beran.

Je to velmi vážná situace, protože jsme spádovou nemocnicí pro osmdesát tisíc obyvatel.
Ctirad Mikeš
starosta Mělníka

Třicet dva lékařů z osmdesáti totiž odmítá sloužit přesčasy. A situaci nekomentují. Výpadek má trvat dva týdny do 16. dubna. Pokud do té doby nedojde k dohodě, nemocnice lékařům služby ze zákona nařídí.

„Uzavření oddělení se plánuje do půlky dubna, ale i poté pojede ta nemocnice na směny, tedy asi na 30 procent své kapacity,“ doplnil ředitel středočeské záchranné služby Martin Houdek.

Místo v Mělníku skončí pacienti v Kladně nebo Praze

Podle šéfa středočeské záchranky Houdka se rovná uzavření mělnické nemocnice katastrofě. Záchranná služba do mělnické nemocnice podle něj převeze zhruba 350 až 360 pacientů měsíčně.

Nemocnice
Zdroj: ČT24

Situace je podle něj o to nepříjemnější, že je řada nemocnic plná už teď. „Není to komplikovaná situace jen pro nás, ale i pro okolní nemocnice. Máme problém umístit pacienty, protože okolní nemocnice jsou přeplněny,“ uvedl Houdek.

Záchraná služba podle něj nyní jedná s nemocnicemi v Mladé Boleslavi, Kladně, Slaném nebo třeba s pražskou Bulovkou. Kvůli delším přejezdům, které převoz pacientů mimo Mělník přinese, tak od neděle mělnické stanoviště posílí o jednu posádku.

Lékaři jednají o platech i přesčasech

O kolektivní smlouvě pro rok 2018 jedná lékařský odborový klub s vedením nemocnice už několik měsíců. „V rámci těchto debat podala Mělnická zdravotní návrh na takovou valorizaci mezd všech zaměstnanců, která nadále udrží mzdy na konkurenceschopné úrovni a která opět převyšuje mzdy ve státním zdravotnickém sektoru. Lékaři odborového klubu ale s tímto návrhem nesouhlasí a nyní odmítli sloužit přesčasy,“ shrnula mluvčí nemocnice Linda Šefčíková.

Vedení nemocnice je podle ní otevřené dalšímu jednání s lékařskými odbory za předpokladu, že výsledek jednání bude spravedlivý vůči všem zaměstnancům nemocnice Mělník a reálný ve smyslu dalšího fungování nemocnice a jejích možností.