Tři středočeští zastupitelé vyloučení z TOP 09 získají vlastní klub, strana ho mít nebude

Nezařazení středočeští zastupitelé Daniel Marek, Milan Schweigstill a Michaela Vojtová, kteří byli kvůli spolupráci s novou krajskou koalicí vyloučeni z TOP 09, budou mít svůj politický klub. Umožní to změna jednacího řádu, již schválili krajští zastupitelé. Opozice za ČSSD a KSČM s tím nesouhlasila, označila to za účelový krok. Dva zbývající zastupitelé TOP 09 klub mít nebudou.

K ustavení klubu bylo podle dosavadních pravidel potřeba nejméně čtyř zastupitelů. Nový jednací řád tento počet snížil na tři, což umožňuje Markovi, Schweigstillovi a Vojtové založit vlastní klub.

„Řešíme situaci, která fakticky nastala, nikdo z nás si ji nevymyslel,“ podotkl hejtmančin náměstek Martin Kupka (ODS). Podle některých opozičních zastupitelů se nezařazení mohli připojit k jednomu z koaličních klubů. Kupka ale namítl, že nová koalice ANO, STAN, ODS a tří nezařazených zastupitelů chce zabránit představě, že vytváří příležitost pro přeběhlictví.

Radní Věslav Michalik (STAN) upozornil na skutečnost, že počet tří zastupitelů odpovídá pětiprocentní hranici potřebné pro zvolení do zastupitelstva. Zástupci koalice také podotkli, že tříčlenné kluby mají zastupitelé i v jiných velkých krajích.

Dvoučlenný klub nevznikne

Podle předsedy zastupitelů za ČSSD Miloše Petery by měli mít svůj klub i zbylí dva zastupitelé za TOP 09, kteří jsou v opozici, tedy Petr Tiso a Jan Jakob. Zastupitel za ČSSD Karel Horčička v této souvislosti řekl, že i cestující Českých drah mohou vytvořit dvoučlennou skupinu.

Totéž prosazovali i Tiso s Jakobem. Poukazovali na to, že by se měly srovnat podmínky pro práci zastupitelů. „Bylo by spravedlivé, abychom i my dva mohli mít klub,“ uvedl Jakob. Tento návrh ale nenašel dostatečnou podporu.

Tři z pěti středočeských zastupitelů TOP 09 Marek, Schweigstill a Vojtová navzdory rozhodnutí krajského výboru po volbách pokračovali ve vyjednávání o nové krajské koalici a nyní ji v zastupitelstvu podporují, zatímco zbylí dva kolegové jsou v opozici.

Kraj bude hospodařit s 20 miliardami

Zastupitelé také schválili rozpočet na příští rok. Kraj očekává příjmy ve výši 20,22 miliardy a výdaje 19,99 miliardy korun. Přebytek použije na splátku úvěru. Po započtení roční splátky 239,5 milionu a letošního desetimilionového zůstatku budou zdroje a výdaje shodně 20,23 miliardy.

Pro návrh rozpočtu bylo 43 zastupitelů, proti 14 a pět se zdrželo. Opozice návrh kritizovala. Podle ní jsou očekávané příjmy nadnesené a kraj by měl více investovat. Vadí jí také zrušení žákovského jízdného a proplácení poplatků za návštěvu lékařské a zubní pohotovosti.

Nová koalice ANO, STAN, ČSSD a tří nezařazených zastupitelů chce podle hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) dát více na opravy silnic a škol, provoz škol a dopravní obslužnost. Rozpočet počítá i s rezervou na krytí ztrát hospodaření nemocnic ve výši 300 milionů korun. S problémy se potýká hlavně kladenská nemocnice, která loni skončila ve ztrátě 185 milionů.