Škoda podporuje Lukašenkův režim, varují demonstranti

Mladá Boleslav – Před mladoboleslavskou automobilkou se sešlo na dvě desítky běloruských demonstrantů. Účastníci akce upozorňují, že Škoda sponzoruje mistrovství světa v hokeji, které se za dva roky koná v Bělorusku. Podle demonstrantů tak fakticky podporuje autokratický režim, který v zemi vládne. Automobilka nařčení odmítá, prý sponzoruje hokejovou federaci, nikoliv pořadatelskou zemi.

„V Bělorusku není nejlepší situace pro takovéto zápasy, lidi jsou zatýkáni, biti, někteří i zavražděni. Alexandr Lukašenko je milovník hokeje, sám hokej hraje a tímto způsobem se snaží legitimizovat svou diktaturu,“ řekl jeden z účastníků demonstrace Alexandr Hladkij.

„Chceme, aby se Škoda jako orgán, který investuje peníze, neslučoval s diktaturou. Aby diktátor věděl, že žádné hry s diktaturou nejsou možné,“ dodal. Shromáždění Bělorusové krátce po 15:00 na chodníku před bývalým sídlem společnosti rozvinuli vlajky, fotografie politických vězňů a plakáty s nápisy Svobodu pro politické vězně, Konec s diktaturou Lukašenka nebo Škoda chce financovat Lukašenka.

Kolemjdoucím rozdávali letáky a po půl hodině se pokojně přesunuli do budovy vedení firmy. Zde organizátor Olexej Franckevič předal dopis a petici s 50 podpisy členů českého opozičního uskupení Asociace pro modernizaci.

Vedení automobilky upozornilo na rozhodnutí Mezinárodní hokejové federace mistrovství v Bělorusku uspořádat. „Škoda Auto svým angažmá v hokeji nepodporuje konkrétní pořadatelskou zemi, či její režim, nebo organizaci pořádající mistrovství světa, ale mezinárodní hokejovou federaci IIHF v jejích celosvětových aktivitách v ledním hokeji,“ uvedlo vedení firmy v tiskovém prohlášení.

Škoda Auto bude hlavním sponzorem mistrovství světa v ledním hokeji až do roku 2017. Spolupracovat s IIHF začala v roce 1992, o rok později se stala hlavním partnerem hokejového šampionátu.