Lanovka na Šumavě nepovede druhou zónou rezervace. Vedení parku zavrhlo výměnu pozemků

UvR: Pozemky pro lanovku se měnit nebudou, rozhodla správa Šumavy (zdroj: ČT24)

Vedení šumavského parku definitivně zamítlo stavbu lanovky v areálu Samoty v Železné Rudě. Dvě stě metrů dráhy mělo vést druhou zónou rezervace a turisty dopravit až na stezku.

Město Železná Ruda i investor už měli potřebná povolení i pozemek, který chtěli s národním parkem za část rezervace vyměnit. Výstavbu lanovky na železnorudských Samotách ale už podruhé zastavilo vedení šumavského parku.

Ve hře bylo posledních dvě stě metrů dráhy v chráněném území. Před dvěma lety to park zamítl, pak ale přistoupil na výměnu pozemků s městem. Nyní ovšem přípravy park znovu zastavil. Část rezervace by totiž museli správci parku prohlásit za nepotřebný majetek.

„Je to pozemek, který je nedílnou součástí národního parku, a území národního parku je pod ochranou přírody, takže to za nepotřebný majetek prohlásit nemůžeme,“ vysvětlil mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Lanovka by mohla být o dvě stě metrů kratší

Lanovka měla vyústit na stezce nad Samotami, odkud by mohli pokračovat cyklisté a v zimě běžkaři dál na Srní. Jednání správy parku pobouřilo zdejší radnici i investora. Proces příprav trval šest let.

„Jeho součástí byla i změna územního plánu, dvouletá EIA a celé to bylo projednáno ještě s bývalým vedením parku a schváleno,“ vyjmenoval jednotlivé kroky starosta Železné Rudy Michal Šnebergr (ODS).

Železná Ruda
Zdroj: ČT24

Investor teď zvažuje, že lanovku, která má fungovat celoročně, ukončí těsně pod lesem. Další možnosti výstavby ale nechtěl komentovat. „Stavět lanovku pod kilometr, to je nevýhodné hlavně ekonomicky,“ stěžuje si Šnebergr.

Modernizací chtělo město přilákat nové turisty. V oblasti fungují pouze dvě lanovky, čtyřsedačková na Špičáku a jednomístná na Pancíři, která je v provozu od roku 1970.