Případ klatovského primáře znovu odložen – podle psychiatrů nebyl za své činy odpovědný

Policie znovu odložila případ bývalého primáře dětského oddělení klatovské nemocnice Jiřího Havránka. Psychiatři, kteří na něj vypracovávali znalecký posudek, dospěli k závěru, že lékař nebyl schopen rozpoznat škodlivost svého jednání a ovládat ho. Na lékaře si stěžovali rodiče malých dětí kvůli údajně trýznivým léčebným zákrokům, kterým podroboval jejich děti.

Na policii přišlo asi deset stížností: rodiče si stěžovali, že Havránek neadekvátními zákroky způsobil jejich dětem bolestivá zranění – například opakovanými pokusy o zavedení kanyl. Proti jeho postupům se ozvali i někteří zdravotníci z nemocnice. 

Bývalý primář byl podle dřívějšího vyjádření nemocnice zastáncem invazivních výkonů, jako bylo zavádění centrálních žilních katétrů, které ale v klatovské nemocnici nedělají. Až po čase vedení nemocnice zjistilo, že lékař je psychicky nemocný a že o své chorobě při nástupu do práce mlčel. Nemocnice ho donutila nastoupit léčení, pak se s ním dohodla na odchodu.

Policie Havránka prověřovala od roku 2013 pro podezření z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, kauzu ale nejdříve odložila, neboť lékař trpící psychickou chorobou nebyl podle znalců v době svého počínání příčetný, tedy ani trestně odpovědný.

Státní zástupce ale později případ znovu otevřel s tím, že nebyly posouzeny všechny důkazy. I teď ale policie případ odložila: „Ve věci nejde o podezření z trestného činu a věc nelze vyřídit jinak, protože znalci dospěli na základě provedených znaleckých posudků z oblasti psychiatrie k závěru, že lékař nebyl schopen rozpoznat škodlivost svého jednání a své jednání ovládat. Proto nebyly naplněny zákonné/povinné znaky skutkové podstaty trestného činu,“ uvedla krajská policejní mluvčí Jana Tomková.

Klatovská nemocnice se už k věci nechce vyjadřovat. „Toto rozhodnutí nebudeme komentovat, teď už se týká pouze lékaře. Nemocnice se s rodinami pacientů, které měl poškodit, vypořádala loni,“ konstatoval mluvčí nemocnice Jiří Kokoška. Nemocnice mimosoudní cestou odškodnila sedm rodin, i kvůli nim nechce o vyplacené částce mluvit.