Na Klatovsku se obnovují aleje u silnic

Plzeň - Plzeňský kraj začal s kompletní obnovou alejí podél svých silnic. Pilotní projekt v rámci celé republiky spustil na Klatovsku, kde se postará o 35 tisíc stromů. V dalších letech se dostane na Domažlicko a Plzeňsko. Kraj chce stromořadí zachránit, omladit je a přizpůsobit současnému provozu.

U silnic II. a III. tříd, které kraj spravuje na Klatovsku, dvacetinu stromů vykácí a nahradí novými. Většina už je hotová, na práci šlo z evropských fondů zatím 21 milionů. Kácí se hlavně suché dřeviny a ty, které rostou nebezpečně blízko silnice.

„Jestliže je stromořadí sto nebo sto padesát let staré, silnice měly v té době poloviční šířku,“ vysvětluje Stanislav Liška ze Správy a údržby silnic Plzeňského kraje. Správa bude také nahrazovat některé dřeviny jinými druhy. Potíže přinášejí například rychle stárnoucí topoly nebo ovocné stromy, které už nikdo nečeše.

„Když potom ovoce opadává, hlavně jablka a hrušky, stahuje se k nim zvěř z okolí a pak už jde jen o to, jestli skočí pod auto, nebo neskočí,“ vysvětluje důvody nevhodnosti ovocných alejí podél silnic Petr Smutný, radní pro životní prostředí. Stromy, které je potřeba pokácet, nahradí většinou vzrostlé javory a jasany, někde také duby nebo lípy.

Jaké aleje budou řidiči kolem silnic v dohledné době potkávat, vysvětluje Jaroslav Kovařík, ředitel Safe Trees. „Jsou to stromky, které mají kmínky kolem 16 centimetrů, takže je to největší kategorie, kterou nám státní fond životního prostředí umožňuje sázet.“ Vysadit jeden takový stromek stojí až 15 000 korun. U silnice by ale měl vydržet alespoň sto let. Obnova stromořadí v celém Plzeňském kraji přijde na 300-400 milionů korun, a kvůli evropským dotacím musí být hotová do roku 2015.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)