Národní technické muzeum ukazuje Litomyšl jako metropoli současné české architektury

Díky svému přístupu k architektuře je město považované za nejprogresivnější v republice (zdroj: ČT24)

„Litomyšl širokými plícemi dýchá. Modernista je uchvácen, konzervativec si zvyká,“ říká o rodném městě Bedřicha Smetany architekt  David Vávra. Národní technické muzeum nyní architekturu tohoto města představuje veřejnosti. Litomyšli se totiž v posledních letech přezdívá metropole současné české architektury. To nejlepší z ní shromáždili v expozici David Vávra a Petr Volf.

Jedním z unikátů je například hotel Aplaus. Architekti pro jeho stavbu využili tři památkově chráněné domy, které spojili, zrekonstruovali a dostavěli tak, aby výsledek zapadal do historického centra města.

Moderní stavbu zase reprezentuje městský krytý bazén, který architekti zasadili do svahu místní Černé hory.

Díky svému přístupu k architektuře je město považované za nejprogresivnější v republice. Navrhnout stavbu pro Litomyšl je tak prestižní záležitostí i pro přední architekty. „Spoustu realizací tam má Josef Pleskot – vůdčí osobnost současné architektury, Aleš Burian s Gustavem Krivinkou, to jsou reprezentanti špičkové brněnské architektury,“ uvedl autor výstavy Petr Volf.

Výstava „Litomyšl – hlavní město současné české architektury“ měla svoji premiéru v roce 2016 v Regionálním muzeu v Litomyšli. Rozdělena je na tři témata – veřejný prostor, rekonstrukce a novostavby.

Expozice bude v Národním technickém muzeu k vidění do 21. října 2018. Její součástí je i projekce krátkého dokumentu Davida Vávry s názvem „V Litomyšli neměníme směr, jen občas střídáme starosty“.