Dodavatel střešního materiálu pro halu v Třebové měl problémy v Litomyšli

Podívejte se: Nové záběry pádu střechy v České Třebové (zdroj: ČT24)

Společnost Cecolegno, která dodávala materiál na střešní konstrukci zničené sportovní haly v České Třebové, měla v minulosti potíže v Litomyšli, týkaly se kvality dodaného materiálu. Střecha třebovské haly se zřítila v sobotu, místo dosud ohledává soudní znalec.

Pardubický kraj novou sportovní halu v České Třebové vybudoval pro místní Vyšší odbornou školu a Střední školu technickou, v jejímž areálu objekt stojí. Stavba vyšla na osmapadesát milionů korun a její střešní konstrukce se zřítila v sobotu večer během florbalového turnaje.

Média informovala, že se všem osmi desítkám lidí podařilo včas utéct, dosud nezveřejněné záběry (viz video) ale ukazují, že pád střechy v hale dvě osoby uvěznil – zachránily se tím, že se schovaly ve výklenku dveří, kterými pak mohly objekt opustit.

Litomyšlská potíž s vazníky

Vybudování haly zajišťovala litomyšlská firma Profistav a konstrukci střechy tvořily dřevěné vazníky, které dodala společnost Cecolegno. Podle Pardubického kraje měla s týmž materiálem potíže už v minulosti – ve sportovní hale v nedaleké Litomyšli. Radnice ji nechala postavit v roce 1998, ale o sedm let později musela provoz přerušit a střešní konstrukci opravit. Podle starosty Radomila Kašpara se totiž vazníky začaly rozlepovat a hrozilo zřícení.

„Stálo by za to udělat analýzu, sjetinu referenčních staveb této firmy, protože se může objevit ještě několik dalších případů,“ podotkl v této souvislosti pardubický hejtman Martin Netolický. Zástupci společnosti Cecolegno nechtěli případ nijak komentovat.

Zřícená střecha haly v České Třebové
Zdroj: ČT24

Halu zřejmě půjde opravit

Českotřebovský případ kriminalisté vyšetřují jako obecné ohrožení z nedbalosti, policie také nadále celý zřícený objekt střeží a místo prohlíží soudní znalec. V pondělí by měl zřícené části konstrukce začít zvedat jeřáb, aby mohl místo ohledat podrobněji.

„Bude se vyzvedávat postupně. Konstrukce je zborcená, vazníky jsou přelomené, zaklíněné do sebe a dá se očekávat, že může dojít k následujícímu posunu konstrukcí, k nějaké reakci a záchvěvům,“ informoval generální ředitel Profistavu Tomáš Zavřel.

Kraj původně nevylučoval, že bude nutné halu zbourat a postavit celou znovu, podle předběžného posouzení nebyla budova jako celek zásadně poškozena, a podle hejtmana by proto její oprava nemusela být extrémně náročná: „Půjde o obnovu podlahy a nové řešení střechy. Já osobně budu trvat na tom, aby střecha vypadala jinak a byla jinak konstruovaná.“

Pardubický kraj si také nechá zpracovat vlastní nezávislé posouzení celé stavby od projektové dokumentace až po kolaudaci budovy. Tato analýza zároveň stanoví, zda je nynější projekt použitelný pro reklamaci a dostavbu, nebo zda je třeba provést jeho úpravy kvůli bezpečnosti.