Hurvínkovi je devadesát let. Muzeum v Chrudimi připravilo loutce velkou výstavu

Nejoblíbenější česká loutka má narozeniny. Hurvínkovi je devadesát let a mezi dětmi i dospělými je stále populární. Narozeniny oslavují například v Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi, které ve spolupráci s Divadlem Spejbla a Hurvínka otevřelo velkou výstavu.

Hurvínkův velký den připadl na pondělí, kdy mají muzea obvykle zavřeno. Fanoušci nejznámější dřevěné rodiny měli ale dveře muzea loutek v Chrudimi dokořán. Některé děti kvůli Hurvínkovi ani nešly do školky.

Láska k Hurvínkovi se dědí z generace na generaci. Hurvínek přitom měl před devadesáti lety pouze okrajově pobavit na konci hry Rudolfa Nešvery Počestný dům. „Původně to ani nebylo myšleno tak, že by to byl syn Josefa Spejbla. Prostě to byl takový další parťák, ale publikum ho okamžitě přijalo jako syna,“ uvedla ředitelka Muzea loutkářských kultur v Chrudimi Simona Chalupová.

Z Chrudimi poputuje výstava do Prahy

Narozeninová výstava v Chrudimi nabízí historii slavných loutek i sérii interaktivních prvků. U malých dětí boduje například luxusně vybavená Žerykova bouda. „Máme tady také divadélka, ve kterých si rodiče s dětmi mohou zahrát malá představení,“ sdělila kurátorka výstavy Denisa Horníková.

Výstava o Hurvínkovi v muzeu v Chrudimi (zdroj: ČT24)

Výstava není jedinou akcí, která připomíná Hurvínkovy devadesátiny. Muzeum věnovalo této loutce celoroční program. „Připravujeme závody na koloběžkách, také třeba celý týden s Hurvínkem. Bude tady také hrát Divadlo Spejbla a Hurvínka a máme připraven i den pro seniory,“ řekla ředitelka muzea Simona Chalupová.

Výstavu Hurvínek má narozeniny je možné navštívit v Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi kdykoli do 23. října, od listopadu bude k vidění v Muzeu hlavního města Prahy.