V případě exploze v Poličce mohlo jít o zločin obecného ohrožení

Policie při vyšetřování exploze střelného prachu v Poličských strojírnách nově pracuje i s verzí možného spáchání zločinu obecného ohrožení z nedbalosti. Původně prověřovala podezření na ublížení na zdraví z nedbalosti.

Policie rozšířila právní kvalifikaci případu s ohledem na vzniklou škodu, která je odhadem 25 milionů korun. „V případě prokázání viny je trestní sazba od dvou do osmi let,“ uvedla policejní mluvčí Hana Kaizarová.

„Z indicií, které mám, si nemyslím, že došlo k nějakému zanedbání. Vše ale necháme na orgánech státní správy, ať to vyřeší,“ řekl generální ředitel firmy Poličské strojírny Jaroslav Trávníček.

Dva zranění po výbuchu

Exploze 320 tun bezdýmého prachu zničila sklad výbušnin minulý týden ve středu. Průmyslový areál obklopený lesy leží asi dva kilometry od Poličky v řídce osídlené části Bořiny. Dva zaměstnanci se lehce popálili. V době krátce po výbuchu Trávníček uvedl, že exploze nastala poté, co dva pracovníci ve skladu s vysokozdvižným vozíkem manipulovali s paletami, na kterých byl prach naložený, přičemž část palety nebo obalu nejspíš byla porušená a prach se mohl vysypat.

obrázek
Zdroj: ČT24

Policisté dokončili ohledání místa nehody v pátek, předtím pomáhala odstranit trosky těžká technika hasičů. Skladový objekt o rozměrech 100 krát 50 metrů si strojírny pronajímaly. O tom, zda budou stavět nový sklad, vedení firmy ještě nerozhodlo. Podnik disponuje v areálu dalšími sklady. Se sanací začne firma po návštěvě zástupců pojišťovny.

Policie letos v létě muniční sklady v Poličce kontrolovala. Podle dřívějšího vyjádření ředitele strojíren Jaroslava Trávníčka se jednalo o běžnou kontrolu vyvolanou výbuchem muničních skladů ve Vrběticích. Závěry státní kontroly zatím nejsou známé.