Velký odstřel v Prostějově: Na „pohřeb“ textilky se chystají tisíce lidí

Prostějov – Střelmistra Zdeňka Šobíška čeká velký den. V sobotu časně ráno bude řídit jeden z největších odstřelů budov v posledních letech. Pomocí tuny dynamitu má zlikvidovat šest výrobních hal zkrachovalé textilní továrny OP Prostějov, která patřila od poloviny minulého století k symbolům někdejšího „města módy“. „Je to životní výzva, ze které mi běhá mráz po zádech, jen když o tom hovořím,“ přiznal zkušený střelmistr. Na odstřely připravených skeletů se chystá přijít podívat tisíce lidí.

Tým lidí v čele se Zdeňkem Šobíškem připravuje odstřel prostějovských hal řadu týdnů. Všechny nosné sloupy už navrtali, na asi 4 500 rozbušek spotřebovali tunu dynamitu a kilometry drátu, kterým je propojili. Demolici povolila letos v březnu prostějovská radnice na žádost firmy Astria Group, která komplex nedávno koupila v konkurzu. V dubnu vydala povolení i báňská správa.

Odstřel šestipatrových budov je naplánovaný přesně na sedmou hodinu ráno, budovy půjdou k zemi rychle za sebou. Potrvá to jen několik minut. Hasiči předtím napustí střechy hal vodou. „Sníží se tím prašnost. Voda navíc zatíží sloupy budov, což nám při odstřelu pomůže,“ řekl Šobíšek. Hasičů bude při demolici asistovat několik desítek, v pohotovosti bude také mnoho policistů. Odstřel, při kterém hrozí také rozlet úlomků zdiva, bude provázet řada dalších bezpečnostních opatření. V okolí areálu budou uzavřené silnice, na čtvrt hodiny bude zastavený i provoz na důležité rychlostní silnici R46. Na zvýšenou prašnost, možné seismické účinky či dozvuky tlakové vlny firma upozornila sousední podnik i nedaleké zdravotnické zařízení.

OP Prostějov před odstřelem
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Komín zůstane na místě

Pro spolehlivou detonaci bude zásadní správné rozmístění všech náloží. „Pro střelmistra není nic horšího, než když objekt po odstřelu zůstane stát. Jednou se mi to stalo s komínem,“ řekl Šobíšek, který za třicet let praxe provedl desítky odstřelů budov, mostů a hlavně komínů - mimo jiné stometrový komín staré kotelny v Kutné Hoře. Komín, který stojí vedle budov bývalého oděvního závodu, však zůstane na místě. V uvolněném prostoru chce majitel nechat postavit výstavní halu, část pozemků nabídne k podnikání.

Komplex hal, skladů a kanceláří se začal v Prostějově stavět v padesátých letech minulého století, a to podle projektu architektů Zdeňka Plesníka a Josefa Taťáka. Od konce šedesátých let podnik zaměstnával až čtvrt milionu lidí. Šaty z Prostějova zdobily i zahraniční módní přehlídky. V novém století podnik nedokázal čelit levné konkurenci, podobně jako další textilky v Česku. Postupný úpadek vyvrcholil v roce 2010 vyhlášením konkurzu. Od té doby areál chátral.

Lítost, smutek, vztek

Někteří obyvatelé i památkáři likvidaci budov, které připomínají významnou etapu prostějovské historie, neschvalují. „Prostějov i Olomoucký kraj ztrácí významnou technickou památku. Je to velká škoda. Přicházíme o část naší identity,“ uvedla před časem historička architektury Martina Mertová. Odstřel chtějí sledovat i mnozí bývalí zaměstnanci továrny. „Je to k lítosti, smutku i vzteku, že to tak dopadlo,“ řekl například Luděk Skokánek, který tam pracoval 20 let.