Kvůli nezaplacenému nemocničnímu poplatku přišla exekuce

Karviná – Rodina z Karviné čelí exekuci kvůli nezaplacenému poplatku za vyšetření v nemocnici. Zapomenutý dluh v původní výši 60 korun narostl za tři roky na více než 15 tisíc korun a stal se velkým problém sociálně slabé rodiny.

Žena prodělala před třemi lety vyšetření v karvinské nemocnici a zapomněla uhradit šedesátikorunový manipulační poplatek. Teď má zaplatit 15 290 korun, jinak jí hrozí exekuce majetku. Dlužnici zastupuje její partner Patrik Hegedüs. Ten tvrdí, že ženě roky nikdo dluh nepřipomenul. „Nedostala žádnou upomínku, po celou dobu se nikdo zaplacení poplatku nedožadoval. Teď má uhradit více než 15 tisíc,“ potvrdil Patrik Hegedüs. Karvinská nemocnice se k systému vybírání poplatků a počtu dlužníků odmítla vyjádřit.

Žena, která pobírá sociální podporu, je ochotná dluh splácet. „Nemůže ale platit více než 200 korun měsíčně,“ říká její partner, který také nemá na to, aby částku najednou zaplatil. Exekutorský úřad žádost o splátky zamítl. Trvá na tom, že dlužnice musí plnou sumu zaplatit do měsíce. „Nemáme právo rozhodovat o splátkovém kalendáři, nejsme věřitel,“ vysvětloval soudní exekutor Jaroslav Kocinec.

Žena čelí exekuci kvůli nemocničnímu poplatku. (zdroj: ČT24)

Na nejasné závazky reagují provozovatelé registrů dlužníků

Podle právníků je podobných případů celá řada. Nejde přitom o cílené podvádění. Lidé jen zapomínají malé částky tohoto druhu platit. Nakonec je dluh dostihne v překvapivé výši. Soudní exekutor Kocinec radí, aby si lidé, kteří si nejsou stoprocentně jisti, zda někde nemají nějaký starý dluh, vyžádali informace přímo od exekutorů nebo od organizací, které se evidencí závazků zabývají. Příkladem je zájmové sdružení Solus, které je schopno ověřit lidem za poplatek dvě stě korun, zda nedluží telefonním operátorům, elektrárnám, plynárnám, bankám a dalším desítkám významných společnosti. „Zájemci mohou od nás získat informace o případném dluhu po splatnosti buď písemně, formou textové zprávy, případně i aplikací, kterou si mohou stáhnout do svého chytrého telefonu,“ uvedl mluvčí sdružení Solus Miroslav Beneš.

Patrik Hegedüs a jeho družka nemají dluh nemocnici čím zaplatit. Tvrdí, že exekutor si na nich ani nic nevezme, protože nic nemají. Exekutorská komora tvrdí, že podobných případů spíše ubývá. Lidé jsou opatrnější. Díky změně zákona, která snížila odměny právníkům na minimum, už nejsou exekuce tak zajímavé jako dřív. Za pohledávky do padesáti tisíc korun si advokát naúčtuje jen 400 korun.