Opravená synagoga v Krnově je novým centrem židovské kultury

Krnov - Začala nová etapa v téměř stopadesátileté historii synagogy v Krnově - jedné z mála dochovaných židovských modliteben v moravskoslezském kraji. Díky projektu Deset hvězd, Federaci židovských obcí a sdružení Krnovská synagoga se pozoruhodná stavba inspirovaná španělskou architekturou dočkala kompletní rekonstrukce a stane se jedním z deseti center židovské kultury v Česku.

Pro Alžbětu Zdražilovou, která přežila několik koncentračních táborů včetně Osvětimi, bylo otevření opravené synagogy v Krnově velkým svátkem. Z Rakouska totiž přijela její dcera, z Izraele neteř, která se v Krnově narodila. „Jsem šťastná, že je synagoga hotová, jsem šťastná, že tady mám dceru, která slíbila, že přijede,“ řekla žena, která šťastným řízením osudu přežila nacistické vraždění. Společně se sestrou se jí podařilo utéct z pochodu smrti. Pak ji zachránil neznámý polský zemědělec. Po válce se shodou okolností dostala do Krnova, kde už zůstala.

Na slavnostní otevření bývalé modlitebny přijel i syn někdejšího radního, který synagogu zachránil před zničením. Nechal z ní udělat tržnici, odstranil vše, co by připomínalo její starý účel, takže ji fašisté nevypálili. „Tatínek tehdy pracoval na radnici, kde s dalšími radními rozhodl, že synagogu do deseti dnů změní na tržnici. Dělala to naše firma. Pamatuji si, že byla veliká zima. Maminka uvařila čaj, se kterým jsem ve dvou velkých konvicích docházel do synagogy. To byl můj přínos k její záchraně,“ vyprávěl Helmut Irblich.

Po válce sloužila budova jako archiv, po roce 1989 začalo fungovat sdružení Krnovská synagoga, které spolu s židovskou federací shánělo peníze na opravy. Kompletní obnova, včetně nových interiérů vyrobených podle historických fotografií, stála 30 milionů korun. „To, že se to nakonec povedlo, považuji za malý zázrak. Nejprve jsme hledali původní dokumentaci, fotografie, vyptávali se pamětníků. Díky tomu se nám podařilo obnovit i veškeré prvky původní výzdoby,“ uvedl Jan Stejskal ze sdružení Krnovská synagoga.

V sobotu synagoze, která je majetkem Federace židovských obcí, požehná rabín, poté začnou komentované prohlídky, koncerty a jiné akce. V každém z oblastních center židovské kultury bude jiná, tematicky zaměřená expozice. V krnovské synagoze je to výstava Židovští průmyslníci, podnikatelé a vynálezci.

Opravená synagoga v Krnově je novým centrem židovské kultury. (zdroj: ČT24)