Brněnský soudce Pešek před soudem: Žalobce žádá podmínku

Frýdek-Místek – Okresní soud ve Frýdku-Místku řeší případ brněnského soudce Jiřího Peška, který je obžalovaný ze zneužití pravomoci úřední osoby a zasahování do nezávislosti soudu. Podle státního zástupce se své profesi zpronevěřil, když u kolegů lobboval za brněnské zločinecké skupiny. Čelí rovněž podezření, že svému známému advokátovi přiděloval přednostně a mimo pořadník případy.

Státní zástupce Michal Galát dnes pronesl závěrečnou řeč. Soudu v ní navrhl, aby Jiřího Peška potrestal dvouletým podmínečným trestem. Obžalovaný žádá zproštění viny, kterou neuznává.

Soudce Pešek, který je už rok a půl dočasně odvolaný a nesmí soudit, musí jezdit na svůj proces až do Frýdku-Místku. Vedení justice tak chce vyloučit případnou podjatost nebo nadržování jeho kolegů z Brna. Snaha ovlivnit názor kolegů v některých citlivých kauzách ho před soud dovedla. Šlo například o korupční kauzu bývalého starosty Brna-Žabovřesky Aleše Kvapila a někdejšího tajemníka radnice Brno-střed Radovana Novotného. Pešek údajně doručil soudci Miloši Žďárskému, který se případem zabýval, písemnosti očerňující svědky. Podle obžaloby je trestné i to, že přiděloval svému známému Miloslavu Klusáčkovi mimo pořadník případy právního zastoupení ex offo. Státní zástupce uvedl, že Pešek advokátovi nezákonně pomohl k odměnám ve výši jeden a půl milionu korun. Pešek dnes odmítl obžalobu komentovat.

Z nařízení ministra spravedlnosti nesmí od zahájení vyšetřování soudit. Do práce nechodí, ale bere polovinu platu. O jeho osudu rozhodne pravomocný verdikt soudu. Pokud by ho osvobodil, je reálné, že se ke své práci bude moci vrátit. V případě uznání viny je to vyloučeno.

Za posledních deset let ministerstvo spravedlnosti odvolalo 11 soudců, nejčastěji kvůli pomalé práci, tedy nedůvodným průtahům a nečinnosti. Poslední byla ostravská soudkyně Kamila Šrubařová. O Jiřím Peškovi rozhodne frýdecko-místecký soud už v pátek.