Pokud zřizovatel učiliště v Havířově zaplatí, výuka začne v pátek

Havířov - Učni havířovského soukromého učiliště Baron School, kterou vlastník budovy kvůli dluhům na nájemném a energiích před Velikonocemi uzavřel, se zřejmě v pátek vrátí do lavic. Do jednání mezi zřizovatelem školy a vlastníkem budovy vstoupil havířovský magistrát. Jeho mluvčí Eva Wojnarová oznámila, že se strany na radnici dohodly. Vyučování by se mělo obnovit nejpozději v pátek.

Vlastník budovy Jan Tesarčík tvrdí, že mu škola dluží celkem asi čtyři miliony. Zřizovatel školy Jiří Baron to odmítá. Vedení havířovského magistrátu vyjednalo dočasné řešení. „Pronajímatel budovy Jan Tesarčík je ochoten školu opět zpřístupnit, pokud dostane tři měsíční nájmy do konce školního roku. Jiří Baron s touto podmínkou souhlasil a slíbil, že ihned zaplatí,“ informovala Wojnarová. Potvrdila, že v pátek by měla začít normální výuka. „Ve čtvrtek, kdy končí dvoudenní ředitelské volno, budou mít žáci pravděpodobně branné cvičení, které mají v osnovách,“ řekla mluvčí.

Studenti jako rukojmí

Primátor Havířova Zdeněk Osmanczyk z ČSSD uvedl, že byl situací ve škole nemile překvapený. “Dluhy a podezření účastníků sporu nás nezajímají, ale je nepřípustné, aby si brali studenty jako rukojmí,“ vysvětlil primátor, proč se do problému vložil.

Majitel objektu Jan Tesarčík nechal před Velikonocemi ve škole vyměnit zámky. “Provozovatel školy mi dluží čtyři miliony. Přestal platit v září 2012. Zpočátku pořád sliboval, že zaplatí příští měsíc, posledního půlroku ale vůbec nekomunikoval,“ vysvětloval neobvyklý krok.

Jiří Baron jako hlavní obžalovaný v kauze vytunelování Moravia Banky
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Jiří Baron svolává čerty

Jiří Baron s médii nemluví. V dopise, který zveřejnil v úterý večer, se ale proti tvrzení vlastníka důrazně ohradil. “Na svou čest prohlašuji, že SOU Baron School nedluží žádné firmě pana Tesarčíka ani korunu,“ napsal Baron. Hned v úvodu také slíbil, že  “… od čtvrtku poběží výuka, i kdy čert na koze jel“.

Jiří Baron je v regionu známá postava. Jako předseda dozorčí rady zkrachovalé Moravia banky byl podezřelý z jejího vytunelování a byl hlavní obžalovaný ve velkém soudním procesu, jehož projednávání předčasně ukončila amnestie bývalého presidenta Václava Klause. Teď se o něho policie opět zajímá.

Havířovská soukromá škola Baron School funguje od roku 1992. Nabízí obory jako kuchař-číšník, pekař, cukrář, sladovník-pivovarník, řezník-uzenář, truhlář, karosář, krejčí a další. Rodiče platí za děti 500 korun měsíčně. Krajský úřad Moravskoslezského kraje školu dotuje 11 miliony ročně. Vedoucí školského odboru Libor Lenčo uvedl, že pokud škola nebude fungovat, kraj dotaci zastaví. Lečo také oznámil, že v krajním případě studenti Baron School dostudují na některé ze škol v regionu zřizovaných krajem.