Frýdecko-místečtí podepsali petici a zachránili les. Místo plošného kácení zmizí jen část stromů

Frýdecko-místečtí zachránili les (zdroj: ČT24)

Lesy České republiky plánovaly ve Frýdku-Místku vykácet kompletně část lesa, který bezprostředně sousedí s ulicemi Na Aleji a Mírová. Mezi místními to ale vyvolalo odpor a petici proti plošnému kácení podepsala během několika dnů skoro tisícovka lidí.

Les se měl vykácet kvůli špatnému stavu dřevin a nebezpečí pádu stromů nebo větví na objekty patřící společnosti Arcerol Mittal. Smíšený les je tu starý až 180 let. Původně se mělo vykácet tři čtvrtě hektaru z celkových sedmi.

„Stav toho lesa celkově není dobrý. Teď budeme kácet stromy, které ohrožují průmyslový areál, neboť jejich větve prosychají,“ uvedl správce Lesů ČR z Frýdku-Místku Tomáš Peka.

Frýdecko-místecký les původně určený k vykácení
Zdroj: ČT24/ČT24/Google Earth

Plošné kácení se nelíbilo řadě místních. Proti byl i Lubomír Bužek. „Dnes se díváme do zeleně na krásné stromy, pak bychom viděli jenom nějakou planinu a dole průmyslové objekty,“ vysvětlil Bužek, proč s kácením nesouhlasil.

S dalšími sousedy proto inicioval petici, kterou za 14 dní podepsalo 900 lidí. Státní podnik nakonec po přímém jednání způsob kácení přehodnotil.

„Lesy samy nabídly, že by změnily způsob hospodaření v tomto lese, a to z holoseče na způsob blízký přírodě,“ pochvaluje si Bužek.

Les (Ilustrační foto)
Zdroj: ČT24

Původně mělo být v celé oblasti vytěženo okolo 400 kubíků dřeva. Podle nového plánu by měla těžba zasáhnout pouze 10 až 20 procent. Pro citlivější přístup se Lesy ČR rozhodly i přesto, že to bude ekonomicky méně výhodné.

„Nebudeme kácet na velké ploše, ale budeme kácet jednotlivé stromy a menší skupinky stromů, takže zůstane zachovaná zelená hradba stromů, která brání v nepříjemném výhledu na továrnu,“ potvrdila mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.