Dva ministři se hádají a OKD mezitím zbankrotuje, varují odboráři

Odboráři těžební společnosti OKD ve čtvrtek otevřeným dopisem vyzvali vládu, aby podnikla veškeré možné kroky ke stabilizaci OKD a učinila neprodleně nabídku k odkupu společnosti, která je od loňska v úpadku. Odbory znepokojují spory mezi ministerstvy financí a průmyslu, jež by podle nich mohly vést až k bankrotu OKD.

Pod výzvou jsou podepsáni předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík a šest předsedů závodních výborů. Podporují ji podle nich ale i vedení Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu a Českomoravské konfederace odborových svazů.

Věřitelé loni povolili OKD reorganizaci. Pro její úspěšný průběh firma nezbytně potřebovala investora, který by dál doly provozoval a postupně je utlumil. Tento měsíc však oznámila, že žádnou nabídku, jež by umožňovala úspěšnou reorganizaci, nedostala. 

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) poté řekl, že předloží vládě návrh, aby OKD převzal státní podnik Prisko, v němž vykonává akcionářská práva právě ministerstvo financí. Návrh by měl předložit vládě ve středu příštího týdne. Stálo by to zhruba 80 milionů korun.

To odmítl budoucí ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD). Lepší volbou je podle něj státní podnik Diamo, ve kterém vykonává akcionářská práva ministerstvo průmyslu. Podnik Diamo měl o OKD zájem, vláda ale v únoru záměr koupit OKD za korunu neschválila.

„Jsme znepokojeni spory mezi ministerstvem financí a ministerstvem průmyslu a obchodu o to, pod který resort by měla firma podléhat v případě, že ji stát koupí. Tyto spory by mohly nakonec způsobit bankrot OKD. Otálením se situace každým dnem jen zhoršuje,“ uvedli dnes odboráři.

Převzetí firmy státem prosazují odbory dlouhodobě. Ve čtvrtek uvedly, že z praktického i profesního hlediska se přiklánějí ke státnímu podniku Diamo. „Složitá a nebezpečná situace v OKD nemůže být zástupci vládních stran zneužita v předvolebním souboji politických stran! Upozorňujeme na nebezpečí bankrotu a rozprodání majetku OKD, kde hrozí hromadné propouštění a sociální nepokoje. Rovněž hrozí, že stát (z kapes daňových poplatníků) v konečném důsledku nakonec uhradí veškeré náklady na technickou likvidaci a sociální náklady, a to nepoměrně vyšší než při odkupu,“ napsali odboráři, kteří prodloužili stávkovou pohotovost, již drží od loňského února, až do doby, než bude OKD stabilizováno.

V celém OKD nyní i s dodavatelskými firmami pracuje okolo 11 000 lidí, kmenových zaměstnanců je přes 9000. Do potíží firmu přivedly klesající ceny uhlí a předluženost. Od vyhlášení insolvence, kterou navrhlo samo OKD, už firma udělala řadu úsporných opatření.

Jedním z dalších bude v pátek ukončení těžby černého uhlí ve ztrátovém Dole Paskov na Frýdecko-Místecku, kde dosud pracuje okolo 1300 lidí. Postupně se pak mají zavírat další doly, poslední z nich pravděpodobně v roce 2023.