Ostravská lékařka se rozhodla pro pouliční medicínu. Chodí za bezdomovci

Jednou týdně vyjíždí třicetiletá lékařka Andrea Pekárková za lidmi bez domova. Zatím jako dobrovolnice. Radí jim také, jak se vrátit zpět do normálního života.

Atestaci si Andrea Pekárková stačila udělat do třiceti let. A už má také dítě. Potomka ale nevnímá jako něco, co by jí bránilo pomáhat lidem bez domova. S nimi už začala pracovat jako studentka.

„Je to moje poslání, mám lidi ráda. Potřebují péči,“ říká s tím, že za jeden ordinační den navštíví patnáct lokalit, ve kterých žijí bezdomovci. Tvrdí, že je v terénu spokojená. Poskytuje sociálně vyloučeným nejen zdravotnickou pomoc, ale snaží se jim také poradit, jak si lépe zorganizovat život. Jednou by si však ráda splnila svůj životní sen: Mít v Ostravě vlastní ordinaci pro bezdomovce.

Lékařka sociálně slabých (zdroj: ČT24)

Ostrava se díky ní stala prvním městem v Česku, kde Armáda spásy posílá za sociálně vyloučenými lidmi lékařku. Terénní pracovníci Armády spásy v Ostravě zatím zmapovali přes stovku improvizovaných příbytků. Zjistili přitom, že zdravotní problémy má většina jejich obyvatel.

Kromě doktorky v terénu nabízí Armáda spásy také sesterskou ambulanci. Nachází se přímo v nízkoprahovém denním centru v Ostravě-Mariánských Horách. Další taková zařízení fungují zatím jen v Praze a Olomouci. „Zjistili jsme, že to, co děláme, je velmi potřebná služba,“ říká Henk van Hattem, ředitel Centra sociálních služeb, které provozuje Armáda spásy.