Unikátní přístroj v rukou ostravských lékařů. Mozek operují 3D endoskopem

Odstranit mozkové nádory co nejpečlivěji a s co nejmenším dopadem na okolní zdravou tkáň se lékaři snaží neustále. V Ostravě jim k tomu od ledna pomáhá speciální 3D endoskop vybavený dvojicí kamer a párem světel. V Česku jde o jediný takový exemplář. Pacienti díky němu mají menší pooperační rány a jejich rekonvalescence probíhá rychleji.

Použití 3D endoskopu, tedy takového, který kromě plochy zobrazuje také hloubku, není při operacích dutiny břišní ničím výjimečným. Aby se však mohly podobné přístroje uplatnit při operacích mozku, musely nejprve technologicky dospět; nevelká tyčinka o průměru pouhých čtyř milimetrů totiž pojímá dvě kamery i pár světel, vysvětluje neurochirurg ostravské fakultní nemocnice Tomáš Hrbáč.

Rozhovor s Tomášem Hrbáčem, neurochirurgem Fakultní nemocnice Ostrava (zdroj: ČT24)

„Pokud nyní chceme oddělit cévu od nervů nebo přesně lokalizovat, v jaké výšce je nádor, potom na základě anatomických zkušeností vidíme na obrazovce, co je níže a co naopak výše,“ popsal práci s 3D endoskopem. Z jeho pohledu se dá operace s využitím 3D skeneru připodobnit k zážitku z 3D kina. „Využíváme 3D brýlí. Prostorové vnímání tkání je mnohem lepší,“ upřesnil.

V úterý se zákroku v ostravské nemocnici podrobily dvě pacientky. Ludmilu Košťálovou trápí zhoubný nález na sluchovém nervu, Irena Tkadlecová má nádor ve spodině lebeční. Následující den po operaci byly obě v pořádku. „Po narkóze se velmi dobře probraly. Nebyl u nich žádný problém,“ poznamenal Hrbáč.

Ženy stráví v nemocnici asi deset dní. Pokud se neobjeví žádné komplikace, za dalších šest týdnů se vrátí do práce.

3D operace mozku v ostravské FN

V Česku využijí lékaři 3D endoskop při odstranování nádorů ve spodině lební v blízkosti mozkového kmene a ze sluchového nervu. Postupem času se má počet operovaných míst na mozku rozrůstat.

Cenu zařízení odhadl přednosta ostravské neurochirurgie Radim Lipina na tři miliony korun. V nemocnici s jeho pomocí zatím odoperovali pět pacientů s nádorem sluchového nervu, několik dalších se podrobilo zákroku, při kterém lékaři oddělovali cévu od nervů. Snažili se tak zamezit bolestem obličeje, které pacienti zažívali.