Vyšetřovatelé na Darkově prozkoumali místo důlního neštěstí

V dole Darkov začíná vyšetřování důlního neštěstí. Oblast, kde při vznícení metanu zahynuli tři horníci, se podařilo odvětrat, na místo tedy mohou vyšetřovatelé. Pracovat budou několik týdnů.

„Podařilo se nám odvětrat pracoviště, kde k mimořádné události došlo. To znamená, že tam mohla sfárat odborná komise, protože koncentrace metanu klesly pod hodnotu, aby se tam mohli podívat a prozkoumat důlní dílo,“ shrnul mluvčí důlní společnosti OKD Marek Síbrt.

V komisi, která mimořádnou událost prošetřuje, jsou zástupci obvodního báňského úřadu, vedení závodu, společnosti OKD, odborů a policie. Podle mluvčího Českého báňského úřadu Bohuslava Machka inspektoři zatím zjistili, že je důlní dílo částečně poškozené. O tom hovořil Machek již v pátek, kdy popsal pravděpodobný průběh události: V místě, které je více než kilometr pod povrchem, zřejmě nastal seismický jev, vypadla hornina a kvůli tomu se metan uvolnil. Následně metanovzdušná směs začala hořet. Nyní vyšetřovatelé zjišťují podrobnosti. „To znamená, že na čelbě ohledali zhruba šestimetrový zával. Zjistili důsledky po zahoření metanovzdušné směsi,“ uvedl Bohuslav Machek.

Mimořádná událost se v dole Darkov stala ve čtvrtek pozdě večer. Při vznícení metanu zemřeli tři horníci, dva další utrpěli poranění, jeden zůstává v nemocnici s vážnými popáleninami. V noci a v pátek dopoledne na místě zasahovali báňští záchranáři, poté nechala těžební společnost oblast vyklidit. „Důni dílo je zastavené stejně jako dvě čelby, které v oblasti jsou. Uvidíme během následujících týdnů, jaký bude závěr komise,“ uvedl Marek Síbrt.

Místo neštěstí je odvětráno, vyšetřování začíná (zdroj: ČT24)

Horníci, kteří zemřeli, byli kmenovými zaměstnanci OKD a všichni pocházeli zřejmě z Moravskoslezského kraje. Jejich příbuzní dostanou odškodnění. „První část udává zákoník práce, druhou část udává naše kolektivní smlouva. OKD je také zřizovatelem spolku Svatá Barbora, který se stará o pozůstalé,“ uvedl již dříve mluvčí Síbrt.

V dolech OKD letos zahynuli čtyři lidé. Srpnové události předcházela lednová nehoda, při které zemřel čtyřiačtyřicetiletý horník, když opravoval hydrauliku dobývacího kombajnu.