Ostravští Truhlíci pečují o květiny v centru města

Ostrava – Lidé si mohou v centru Ostravy pronajmout truhlík s květinami a starat se o něj. Napadlo to lidi z multižánrového centra Cooltour, kteří chtějí vzbudit větší zájem o společné prostory. Lidé si už rozebrali desítky žardiniér.

Vandalové truhlíky často ničí, kradou z nich květiny, házejí tam odpadky a nedopalky. Teď budou mít mnohé z nich takzvané pěstouny. Může se jím stát kdokoliv, jednotlivec, firma, nezisková organizace. Podmínkou je zaregistrovat se a zaplatit poplatek sto korun. Nájemce si pak může svůj truhlík označit i jinak zdobit.

„Češi speciálně nemají vztah k veřejnému prostoru. Stále ho vnímají jako by byl všech a tím pádem nikoho. Chceme vzbudit zájem lidí o to, jak to kolem nás vypadá,“ řekla Soňa Frídlová z centra Cooltour, která se snaží uvést nápad v praxi. Akce má název Ostravský Truhlík.

Zapojil se i obvod Moravská Ostrava a Přívoz. „Naše technické služby zpracují pro tuto službu manuál, kde budou rady, jak se o květiny starat, jak často zalévat, případně hnojit," řekla mluvčí úřadu Jana Pondělíčková.

Připraveno je osmdesát truhlíků, lidé si už zamluvili dvě třetiny z nich. Jeden truhlík si vzaly na starost dvě kamarádky. „Budeme se o květiny starat společně a bude to symbol našeho přátelství,“ řekla Lenka Reichlová.

Na konci letní sezony organizátoři vyberou nejkrásnější truhlík.

Zájemci si mohou v Ostravě pronajmout truhlík (zdroj: ČT24)