Konzultacemi si lobbista Dědic rychle vydělal na letní byt na Mallorce

Ostrava - Před rokem si ostravský lobbista Martin Dědic koupil v golfovém resortu na Mallorce apartmán za téměř osm milionů korun. Šance, že tam někdy v brzké době odletí, je mizivá. Už dva měsíce čelí trestnímu stíhání a je ve vazební věznici, zatímco jeho majetek v hodnotě asi 40 milionů korun drží policie. Při domovních prohlídkách objevila hotovost asi 20 milionů, drahokamy za několik milionů, cenné papíry i luxusní letní byt ve Španělsku. K bohatství mu pravděpodobně pomohli i politici z ČSSD. Podle státního zástupce Dědic jejich prostřednictvím ovlivňoval výběrová řízení na městské zakázky. Firmy, kterým je pomohl získat, mu za to posílaly miliony.

Policisté stále prověřují činnost Dědicovy klíčové firmy Business Advisor. Mají podezření, že vítězné firmy posílaly na účet firmy provize za zprostředkování zakázek vypisovaných například Dopravním podnikem města Ostrava nebo městskou nemocnicí. Dědic se hájí, že šlo o peníze za poradenskou, konzultační a kontrolní činnost. Jeho firma prý také radila firmám, které hlásily do výběrových řízení. Například ze zakázky z roku 2009 na rekonstrukci patnácti nízkopodlažních tramvají za 280 milionů ale dostala Business Advisor 13,5 milionu, ze zakázky na dodávku zdravotnického materiálu za 88 milionů dostala jeho firma 7 milionů a podobně.

Martin Dědic je dva měsíce ve vazbě

Martina Nováková: Nebudu se vyjadřovat

Policie prověřuje, jakou mohla mít údajná poradenská či konzultační činnost ve skutečnosti hodnotu. Podle státního zástupce Víta Koupila byla pouze zástěrkou. Ve firmě totiž nebyli žádní odborní poradci, podle policie je společnost neplatila ani externě. V posledních čtyřech letech byla jedinou zaměstnankyní Dědicovy firmy Martina Nováková, manželka moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka. Jak prokazují policejní odposlechy, měl tento sociálnědemokratický hejtman k obviněnému lobbistovi ze všech politiků nejblíže - za rok a půl policie zaznamenala více než 5 tisíc telefonních hovorů nebo textových zpráv.

Lumír Palyza (vpravo) bude lídrem ČSSD v Ostravě. S hejtmanem Miroslavem Novákem ho kromě důvěry strany spojují mimořádně časté kontakty s obviněným lobbistou Martinem Dědicem.
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Co všechno Nováková ve firmě dělala, nechtěla říci. „Momentálně se k tomu nebudu vyjadřovat,“ odpověděla zdvořile na otázku České televize. Její muž striktně odmítá jakýkoliv možný střet zájmů. „Nikdy jsem ve střetu zájmů nebyl. Pan Dědic nikdy nepracoval pro kraj ani pro instituce, ve kterých jsem působil,“ řekl Novák. Jenže policie prověřuje další zakázky, některé se týkají i krajského úřadu, konkrétně Správy silnic Moravskoslezského kraje a mošnovského Letiště Leoše Janáčka.

Vedle Martina Dědice policisté stíhají na svobodě dalších sedm lidí. Hlavního podezřelého obvinili z přijetí úplatku, legalizace výnosu z trestné činnosti a sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky. Podle obvinění mu tato trestná činnost vynesla asi třicet milionů úplatků. Hrozí mu až dvanáct roků vězení.

Policisté během posledních dvou měsíců vyslechli asi padesát svědků, mezi jinými politiky ČSSD, kteří s ním udržovali každodenní kontakty - náměstkyni primátora Simonu Piperkovou, starostu Poruby a radního Lumíra Palyzu, europoslance Vojtěcha Mynáře a další. V těchto dnech detektivové rozhodují o dalším postupu vyšetřování.